Wednesday, 4 July 2012

Bagi Je Tunang Korang Pegang Sijil Kursus Kahwin

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Kenapa tajuk macam tu ek?
Sebab ada kena- mengena dengan urusan legal document kami yang still pending.

Kalau ikutkan tunang Sarah dah ambik borang cukup-cukup 3 bulan sebelum tarikh.
Ingatkan masa rombongan datang hari tu boleh la pihak lelaki bagi borang terus.
Tup tup, dua hari sebelum tu, tunang bagitahu borang pending.

Sebabnya, Pejabat Agama Islam Perak nak bukti sijil ori.
Both side pulak tu.
Dari awal lepas kursus hari tu memang Sarah la yang pegang sijil tu.
Masa awal-awal kata yang photocopy pon boleh.
Last- last nak ori pulak.

Akibatnya, sampai sekarang la borang still pending.
Harap boleh dapat before puasa la.
Boleh submit ke Pejabat Agama Islam Daerah Bera awal-awal.
Puasa nanti boleh rilex-rilex kat rumah je.
Hik hik.

Bukti dah kursus.



P/S : minta tolong like picture:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151002763174207&set=a.10150998426174207.448052.76804774206&type=3&theater

TQ.XOXO

13 comments:

  1. sarah.. kalau nak buat urusan tu seeloknya 3 bulan b4 nikah ya? lelaki kena setelkan urusan borang dulu kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup betul tu.Yang sarah tahu, johor, pahang, perak nak 3 bulan before majlis baru boleh ambil borang tu. negeri lain tak sure. mungkin sama.
      aah, lelaki settle kan borang dulu.then bagi kat kita, br kita submit kat pejabat agama sekali dengan borang kita nanti..

      Delete
    2. ok. Noted.! Thanks for the info sarah :))

      Delete
    3. kalo kahwin dengan negeri yang berlainan, lelaki kenalah wat awal supaya nanti belah perempuan pula boleh buat.... pihak perempuan kena hantar borang kahwin beserta dengan kebenaran berkahwin dari pihak lelaki.... alhamdullilah urusan dari tunang zura dah selesai... cuma zura je belum lagi selesai, balik pahang nanti baru hantar kat pejabat agama Maran. Sarah Syafiq... memang zura pun fikir nak selesaikan awal,,, bulan puasa pun dah nak dekat.

      Delete
    4. betul2. kalau dah puasa takut2 pegawai tu pon dah mood raya. lmbat plak dia process.hik hik. sebab lain negeri kan. kalau sama negeri nak pulak sama daerah cepatla dia process.

      Delete
  2. o..kalau dekat kelantan dia xmintak sijil kursus kawen side perempuan. Bila dekat kedah nanti bila saya nak submit borang dia nak tengok kursus kawen untuk both side. lain negeri lain sistem kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, tu la.setiap negeri cara dia beza2. ikut la system yang adakan. dari urusan tertunggak.

      Delete
  3. tul tuh...kelantan xpyh book2 kadi pun...
    pening jgk... pastu checklist y perlu utk attachment pun xder...
    cari kat internet pun xder.. aduyai...
    but shee attachkan semua... tgk la mcm nnti...
    sekrg shee tgh tggu papa tlg procced kan borang tuh...sb yg laki semua dh sttle.... duk jauh payah.. hope pegawai2 tuh paham la.. uhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab kan jauh tu yang kena buat awal kan.nanti kalau pending still ada masa untuk settle kan :)

      Delete
  4. kebetulan,smlm tunang saila singgah dekat pjbt agama daerah gombak..ingatkan nak tny prosedur supaya senang nanti, tp dpt bw blk borang terus..bln 9 terus hantar.. :)) sijil kawen pulak mmg masing2 simpan masing2 punya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah nya urusan saila. senang la macam tu kan.

      Delete
  5. lydia bru ambik borang nikah semalam..maybe sebelum pose g interbiew,,setiap negeri.sytem x sma lh psai kawin ni kn..sijil kursus pegang sndiri2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau johor mesti kena g interview :)

      Delete

:: Kamu yang mempunyai jejari cantik
:: Sudah baca harap balas