Thursday, 30 October 2014

2 Babies In The House!

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Alhamdulillah, alhamdulillah..
26 Oktober 2014 bersamaan 2 muharram 1436H, satu lagi tarikh istimewa muncul dalam keluarga kecil ni.
Pada tarikh ni, sarah selamat lahirkan seorang puteri.

Alhamdulillah, Allah dengar doa. Allah makbulkan.
Proses bersalin & kelahiran berlaku dengan mudah & selamat.
Both ibu dan anak sihat.

Ramai yang bertanya, percaya tak dah 2 anak ni?
Rasa macam tiba- tiba je.
Pejam celik, tup dah 2.

Dah sepasang, now masa untuk rehat panjang sikit.
Concentrate besar kan anak-anak, lepas tu fikir pasal career development...then, baru fikir untuk yang ketiga.
Tapi kalau Allah nak bagi rezeki anak cepat, takde sapa yang boleh menolak.

Blessed to have this lil prince and princess.
Kiri abang 5 Julai 2013
Kanan adik 26 Oktober 2014
Cari perbezaan!

Friday, 10 October 2014

Muhammad Zharif, Nampak Friendly tapi Tak Boleh hilang Ibu!

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Sejak-sejak nak jadi abang ni Zharif makin la tak boleh nak berpisah.
Kalau hantar pagi- pagi rumah kak ita, dah siap- siap pegang baju ibu.
Dia tau lepas ibu letak, mesti ibu nak tinggalkan dia.
Mujur la kak ita tau nak pujuk. Nanges kejap la.

Petang pulak, tak sabar- sabar nak balik.
Ada sekali tu ambik lambat.
Kawan sorang dah balik.
Punya la dia ngamuk sampai sujud-sujud kat lantai.
Tu dengan kak ita.
Dah biasa jaga dia.
Kalau dengan orang lain termasuk atuk nenek dia, max 15min je.
Lepas tu lama tak nampak bayang ibu, siap menjerit macam kena gigit apa.

Mulanya, tak perasan dia dah berubah perangai.
Yela, pernah je sebelum ni tinggalkan dia kat kampung.
Seminggu lebih, tapi ok je.

Masa family datang Penang bulan lepas, sebabkan diorang dah penat travel jauh, jadi taknak makan kat luar.
Kami je la belikan untuk makan malam.
Baru je sampai kedai, adik call.
"Zharif menangis teruk amat"
Aii, peliknya. Ingatkan kena gigit chali ke apa.Ala, serangga yang gigit sakit amat tu.
since dia macam baru je baik lepas kena gigit chali.
Check satu badan takde plak.

Esoknya, saje je kami husband&wife duk dalam bilik.
Sementara dia main dengan atuk nenek makcik pakcik dia.
Sekali, dengar orang menjerit.
Anakku tu rupanya! Bila dia teringat mak pak dia takde terus menjerit-jerit.

Balik Ipoh baru ni pun sama.
Baru jap masuk bilik air, dah dengar orang menjerit kat luar.
Selagi tak bukak selagi tu tak diam.
Siap pakej hentak-hentak kepala kat pintu.
Sekali ibu bukak pintu, boleh sengih lebar, sambung berlari main!

Kalau jumpa orang, siapa-siapa je la, tak putus senyum.
Siap tegur-tegur lagi.
Tapi kadang-kadang bila orang nak ambik dia, terus bersandar kat ibu.
Takut la tu.
Tapi bagus juga. Tak perlu nak mesra lebih dengan orang yang tak kenal.
Zaman sekarang, zaman kena berhati-hati.