Friday, 10 October 2014

Muhammad Zharif, Nampak Friendly tapi Tak Boleh hilang Ibu!

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Sejak-sejak nak jadi abang ni Zharif makin la tak boleh nak berpisah.
Kalau hantar pagi- pagi rumah kak ita, dah siap- siap pegang baju ibu.
Dia tau lepas ibu letak, mesti ibu nak tinggalkan dia.
Mujur la kak ita tau nak pujuk. Nanges kejap la.

Petang pulak, tak sabar- sabar nak balik.
Ada sekali tu ambik lambat.
Kawan sorang dah balik.
Punya la dia ngamuk sampai sujud-sujud kat lantai.
Tu dengan kak ita.
Dah biasa jaga dia.
Kalau dengan orang lain termasuk atuk nenek dia, max 15min je.
Lepas tu lama tak nampak bayang ibu, siap menjerit macam kena gigit apa.

Mulanya, tak perasan dia dah berubah perangai.
Yela, pernah je sebelum ni tinggalkan dia kat kampung.
Seminggu lebih, tapi ok je.

Masa family datang Penang bulan lepas, sebabkan diorang dah penat travel jauh, jadi taknak makan kat luar.
Kami je la belikan untuk makan malam.
Baru je sampai kedai, adik call.
"Zharif menangis teruk amat"
Aii, peliknya. Ingatkan kena gigit chali ke apa.Ala, serangga yang gigit sakit amat tu.
since dia macam baru je baik lepas kena gigit chali.
Check satu badan takde plak.

Esoknya, saje je kami husband&wife duk dalam bilik.
Sementara dia main dengan atuk nenek makcik pakcik dia.
Sekali, dengar orang menjerit.
Anakku tu rupanya! Bila dia teringat mak pak dia takde terus menjerit-jerit.

Balik Ipoh baru ni pun sama.
Baru jap masuk bilik air, dah dengar orang menjerit kat luar.
Selagi tak bukak selagi tu tak diam.
Siap pakej hentak-hentak kepala kat pintu.
Sekali ibu bukak pintu, boleh sengih lebar, sambung berlari main!

Kalau jumpa orang, siapa-siapa je la, tak putus senyum.
Siap tegur-tegur lagi.
Tapi kadang-kadang bila orang nak ambik dia, terus bersandar kat ibu.
Takut la tu.
Tapi bagus juga. Tak perlu nak mesra lebih dengan orang yang tak kenal.
Zaman sekarang, zaman kena berhati-hati.


Thursday, 9 October 2014

Pregnancy: 36weeks

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Kalau dulu masa Zharif, ada masalah GDM.
Tiap-tiap 2 minggu sekali buat BSP.Ulang alik Klinik.
Kali ni, dah selamat dengan GDM, tapi timbul pulak hal lain.

Masa week 32, doc scan tumbesaran fizikal baby macam lewat 3weeks.
Tapi baby still menunjukkan tumbesaran.
Cuma kecik je la dari yang sepatutnya.
Sampai nurse duk tanya, betul ke bagi tarikh LMP ni?
ayark, tanya sekarang memnag tak ingat dah la.
Tapi macam confirm je.

Tiap- tiap 2 minggu kena jumpa pakar.
Still sekarang dalam pantauan pakar.
Katanya, dah week 36, tapi perut 33cm.
Yang ni pun kadang- kadang rasa berat je nak bawak.

Alhamdulillah, walaupun size macam kecik,
setiap 2 minggu tu berat baby tetap naik dalam 500g.

Start minggu depan dah seminggu sekali check up.
Dan, weekend next week dah boleh balik kampung.
Woohaa, tak menyabar nak balik kampung.
Dengan penuh harapan, sempatlah sampai kampung.
Harap tak jadi macam Zharif, tak sempat nak balik dah terrr kat Seberang Jaya.
Nak jugak tu jadi orang Penang.tapi hidung penyek!