Monday, 21 October 2013

Self Reminder : Sayang Anak Tinggal-tingalkan?

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

#Copy dari FB paste dekat sini



"Mahal sgt kah cuti tanpa gaji, demi anak2.

... Kalau dulu, ayah je.. Tp skrg, kdg2 isteri pun blk lewat... Anak2 redha di tempat org... Belajar, bermain... Riang... Kongsi makan dan kongsi penyakit... xpe, KLINIK ADA!!
Sepanjang di tempat kerja, anak2 di rumah pengasuh/taska rindu kat kita... Rindu ayah... Rindu mama..
Tp... Nak ckp rindu x reti... Nak tulis surat, xreti gak... Jadi, bila kita ambil anak jam 6:00 ptg, diulang, 6:00 ptg, saat anak nampak mama dan ayah dia, anak kita tekad... Dia nak mama tgk dia... Nak ayah dukung, peluk dia... Dia buat perangai... Nak makan sndri... Nak itu... Nak ini... Nak dukung... Tumpah air.. Kerna hanya bahasa PROTES dan BUAT PERANGAI shj yg
" anak2 tahu utk bgtau yg... "Mama saya rindu n sayang sgt kat mama..."
TAPI.....
Apa kita buat...
Bila anak2 bising... Kita marah...
Bila anak2 main... Kita herdik...
Dia nangis, kita jerit "DIAM!!!!"
Dia suruh ajar... Kita jawab "AYAH NAK TGK TV, FAHAM!!!!"
Dia tumpahkan makanan/air kita tengking seolah2 dia sudah cukup matang...
Sedih hati seorg anak yg rindu mama... Yg rindu abah... Yg rindu pelukan ibu... Rindu dukungan abi...
Apakah duit boleh ganti kasih sayang?
Apakah jus tok guru boleh ganti suapan kasih sayang?
Apakah mainan berlambak2 boleh ganti saat bergurau senda sesama keluarga?
Apakah masing2 makan kat luar boleh ganti nilai makan bersama...
Fikir sahabat...
Fikir teman2...
Fikir ayah ibu yg mulia..
Ingatan bersama..."


Zharif baru 3 bulan.
Tapi setiap petang lepas ambil dia dari pengasuh mesti taknak duk bawah.
Macam tak boleh nak berenggang. Padahal kita nak basuh baju la, simpan susu, sterilize botol- botol susu, mandi solat lagi.
Setiap kali dia merengek minta pegang dia, ingatkan diri balik dia rindu ibu dia.

Sama juga bila masa ayah dia call or ayah dia balik weekend ceria sangat-sangat.

Baby pun tahu rasa kasih- sayang tu. Belum lagi bila dah makin besar nanti. 

#Tetiba rindu amat pulak kat si nonet tu.

8 comments:

  1. kan~ kdg2 kite abaikan je semua tu... insaf (T_T)

    ReplyDelete
  2. zaman skrg laki bini bekerja.. jadi anak terpaksa anta rumah pengasuh o taska.. nak buat camner kan.. redha jelah..huu

    ReplyDelete
  3. kalau boleh nak jaga anak sendiri... rindunya anak bila mak pergi kerja.

    ReplyDelete
  4. Betul2..mlm2 bila anak merengek nk mintak angkat la,itu la ini la,selalu remind diri sendiri yg dia nk perhatian kite..even sebenarnya kte tgh byk kejeee nk buat.huhu

    ReplyDelete
  5. argh.. trgt kt rayyan.. same la rutin kite..even tqah xpjj ngn hubby.. tp husband blk lmbt sbb pegi kelas master.. mmg supermommy

    ReplyDelete
  6. Tiba2 teringat zaman anak2 kecik dulu2...masa sudah berlalu tiada apa yg mampu dilakukan lagi. Apa yang perlu buatlah yang terbaik buat mereka ketika ini.

    ReplyDelete
  7. betul..apalah nilai wang ringgit berbanding anak kan..anugerah tak ternilai

    ReplyDelete

:: Kamu yang mempunyai jejari cantik
:: Sudah baca harap balas