Wednesday, 23 October 2013

Bagaimana SUSU IBU terhasil

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Biar gambar yang bercerita.

Kredit : KK Seberang Jaya.

Based experience sendiri, walau pun kita baru je pump, kosongkan missB, 
tapi tak lama tu baby terjaga pulak minta susu, susu tetap terhasil.
Tetap ada bila baby hisap.
Ingat, bila ada demand sentiasa ada supply.

So, dont worry nak simpan stok dalam missB untuk bagi baby minum kejap lagi ke.
Konsep yang salah tu lah yang menyebabkan susu merajuk tak nak keluar dah nanti.

Sarah sendiri masa awal-awal dulu sebab lack of knowledge + motivation,
susu sampai merajuk kejap keluar sikit.
Ibu yang ada anak lelaki faham la kan macam mana kuat nya anak asyik demand susu.
Dah, sampai menangis-nangis.
Asyik lapar je.

Masa Zharif kena jaundice hari ke 5, dia tak tenang nak letak bawah photo tu.
Sebab tak kenyang agaknya.
Emmm. sangat sedih + pasrah bila nurse advice bagi fm.
And husband pujuk juga bagi fm supaya Zharif cepat baik.
Last tumbang jugak pendirian. Zharif dah tak dapat ekslusif bf dari ibu.
Bila dah off photo, zharif dehydrate pula, sekali lagi topup fm.

Betul- betul teremosi masa tu.
Tapi mana satu pilihan..Nak anak cepat sembuh atau stay lama- lama kat hospital?

Dah, stop!
Lepas tu tekad tak akan bagi fm walau macam mana pun.
Pernah Zharif menangis- nangis.
Orang sekeliling asyik nak suruh bagi fm dah.

Sarah diam-diam, tenangkan fikiran.
Banyakkan minum air suam sahaja.
Makan sayur-sayur untuk tambah susu, dan Alhamdulillah.
Sampai sekarang cukup susu untuk Zharif.

Perjalanan short term ada lagi 2 bulan setengah.
Harap dia kenyang dengan susu ibu dia ja.
Tu pun dah ada bisik- bisik nak bagi dia makan 4 bulan.
Tak sanggup. Selagi mampu, selagi ada rezeki biarlah dia dapat sepenuhnya susu ibu.
Harap ada rezeki sampai 2 tahun. InsyaAllah.

7 comments:

  1. samela sarah..tqah first 2 weeks cmpo fm.. mmg org sng ckp..kite yg tanggung kan..niat nk fully bf tu menggunung.. rayyan memang x ekslusif bf.. then smpai 1 tahap rs susu byk skit terus stop xkasi fm.. sume nk yg terbaik utk anak kan.. rayyan da pandai tgk org makan..da kenal org..da gedik nak kt tqah sorg je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok tgk anak membesar dengan sihat.haha, rayyan saje nak manja ngn mommy dy tu.

      Delete
  2. tq sarah for sharing. leh wat panduan nnti sbb imahpun tengah baca banyak maklumat tentang BF. tapi yela..kita merancang tapi xsemua kita rancang tu menjadi. mungkin ada up & down kan. papepun tahniah sbb berjaya jugak susukan zharif.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.bf nmpk mcm senang tapi still kena byk ilmu.

      Delete
  3. jijah myusu pon ada up down.. so far ok takat ni..huu

    ReplyDelete
  4. betul kena ada demand n supply. pam 3 jam sekali. power pumping jangan lupa. tandem pumping while nurisng. bgn tgh malam/ awal pagi subuh uk pam. ibu tak boleh stress. cukup minum air. chaiyok!!

    mak kita susukan adik kita sampai umur dia 4 tahun. for sure orang lain boleh susukan anak dia sampai 2 tahun

    ReplyDelete

:: Kamu yang mempunyai jejari cantik
:: Sudah baca harap balas