Friday, 4 October 2013

Pregnancy Experience:Perjalanan Ibu GDM (Gestasi Diabetes Mellitus)

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Rata-rata bagi ibu yang pregnant rasa paling nightmare masa nak buat test MGTT.
takut minum air gula la, takut ambik darah yang banyak tu la.
Lain orang lain perasaannya kan.
Sarah tak takut ambik darah tapi paling mencik minum air likat pekat tu.
Fening kepala I menahan.

Tunggu result pun satu hal. First time MGTT Sarah dah kantoi 10.4 mmol/l.
Tinggi tak tinggi. Berhari-hari regret sebab makan macam-macam.

Bila buat BSP yang 4x sehari tu, punya la tahan makan.
Sanggup pedih perut nak reading cantik. Kang pasal merah kena bebel-bebel.
Dalam macam tu kantoi jugak.
Bukan sekali, 3kali okay!

First time, g bantai nasik lemak dalam pukul 9 lebih lepas check darah pukul 8.
Masa check darah pukul 11, okay lagi reading.
Sebab dah macam okay, balik rumah g makan putu mayam + twiggies.
Putu mayam tu tak ambik pun part gula.
Check darah pukul 2, arrrr kantoi. merah sudah - 7.8mmol/l
Punya la menyesal.
Sarah plak kalau dalam keadaan serba salah semua jadi serba tak kena.
Ambik, time nak balik rumah, nak bayar tol g langgar kayu yang kat tepi pondok tol tu.
Bercalar side mirror.
Hai la kan.

Lepas tu punya jaga makan.
Tapi masa keluar lunch dengan ex-officemate, bebudak TAMCO tu, g ambik set ayam penyet.
Plus pulak air teh o ais limau.
Memang selera habis.
Makan pukul 2, next check darah pukul 6.
Sekali tup-tup merah lagiiiii - 6.4mmol/l
Patah hati sekali lagi.

Masa dah pindah Penang, last BSP pukul 10 malam.
So, dalam pukul 7 biasanya dah stop makan.
Tapi tak tau la hari tu. Tengok adik punya milo ais terliur betul.
Minum la seteguk. Belum lagi pukul 8 kot.
Sekali check merah jugak - 8 mmol/l
Ayat biasa keluar--argg, menyesalnya. napa la g minum milo tu...
Nasi dah jadi bubur.
Prosedur kat Penang, konon kantoi BSP yang malam punya, next week kena repeat lagi. Buat sekali ja part yang malam tu.
So, memang dah jaga makan hari repeat tu.
Bila check darah terlebih 0.1 la plak. Patutnya 6 tapi jadi 6.1mmol/l.
sikit lagi nurse tu nak guna pen merah. Sarah bisik-bisik pls la jangan tulis.
Mujur nurse baik hati. Kalau tak mau nya insulin kot la.

Act, along the way BSP ni, bukanlah simply senang nak bagi reading cantik kena tahan makan.
Then hari lain selamba melantak.
Sebab ada test lain yang kena buat--HBA1C.
Test untuk check kandungan gula dalam darah untuk setiap 3 bulan.
Alhamdulillah, HBA1C Sarah tak pernah kantoi.
Maksudnya, gula takde la tinggi mana kan. Hehe, cuma kena jaga makan sebab hormon dah naik.
Lagi-lagi masa dah dekat due. Tu yang jaga makan pun still nak tinggi.

Lepas bersalin, sekali lagi kena buat MGTT selepas 2 bulan bersalin.
untuk confirm ada diabetes ke tak. maybe ni prosedur kat pahang sebab kat penang just buat HBA1C ja. based apa yang nurse kat KK Seberang Jaya bagitau r.
Sekali lagi nightmare tu datang bila minum air gula.
Tapi kali ni pergi  dengan Zharif. tiba-tiba jadi gagah sebab layan sikecik tu borak-borak.

Dan, resultnya------3mmol/l..
Yeay, I bebas diabetes!!

Kesan dari GDM masa pregnat Sarah jadi tak suka makan yang terlalu manis.
Contohnya, kalau air tu manis (selalu kat kedai r suka buat pekat-pekat) mesti pastu tak ambik kuih yang manis.
Sebab dah lain sangat rasa lidah.
Ada baiknya jugakkan.
Sekarang feveret pun plain water je.

source: gdmcares

7 comments:

  1. tqah pon cmtu.time nk cek gula kontrol..ptt kene cek lg kan psl diabetes tu..tqh xpegi pn..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nurse kat tempat sarah asyik igtkan je kena check.siap bg appointment.tu yg pergi jugak.pastu nervous nak tau result.risau jugak kalau awal2 lagi dah diabetes.

      Delete
  2. Risau pulak bila baca post sarah pasal GDM ni. imah xkena lagi minum air gula. lepas ni la..huhu. hope semua ok. Tapi ada org cakap time pregnant ni penyakit yg kita tak pernah kena pun mudah kena time ni. diabetis, darah tinggi, darah rendah..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, sebab perubahan hormon.nnti lepas bersalin insyaAllah semua back to normal.

      Delete
  3. hehe biasa GDM time preggy jer..
    jijah dulu sekali je minum tp result gula low pulak.. pre 4mmol post 3mmol.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, kes jijah ni terbalik la plak ye.hehe

      Delete
  4. As pun pernah kena GDM..sblm mnum air gula cntik je..4.tp lps mnum hambik..naik terus ke 8..skrg ni kna jaga mkn je la..terutama bla kna buat BSP.tp lps hbs buat BSP hentam jgk mkn..hahaha..tp kna mnum bnyk air suam lah bg dia cpt reduce..

    ReplyDelete

:: Kamu yang mempunyai jejari cantik
:: Sudah baca harap balas