Friday, 3 May 2013

Oh Bayiku:Peristiwa Cemas

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Pheww.lama rasa nya tak update blog.
Sekarang Sarah dah kat kampung. Awal tak balik,hari selasa malam husband dah hantar balik kampung.
semangat nak mengundi.kononnn.

Minggu ni pregnancy dah minggu ke 28.
Hari isnin tu macam excited nak share sebab dah masuk 3rd trimester.
Tapi busy,tak sempat nak update.

Hari Selasa pulak,pagi tu macam lemah sikit rasa.
Masa keluar tengah hari tu nak cari baju baru(baju nak konvo),tiba rasa pening amat plus nak muntah.
Terus cancel..

Baby movement pun rasa slow aje.
Macam-macam buat nak bagi baby gerak.
Selalu bila dengarkan bacaan al-quran o azan mesti dah melompat-lompat.hehe
Tapi ari tu,sampai 2x dengarkan azan,no respon.
Oh, ibu risauuu.
Pukul 3 baru brape kali gerak.
Cukup pukul 9 mlm just 7x gerak.

Takde tangguh,terus pergi hospital.
Syukurrrrr.baby sihat.
Mana tak risau,kalau 2 minggu before cukup aje 10x bila dah pukul 9mlm.

Dah rasa ok,baru gerak balik kampung.pukul 1 baru sampai rumah.

Cerita cemas tak stop lagi..

Pagi Rabu tu plak,waktu nak solat subuh tiba tengok kat panties ada brownish color macam last-last period tu.
Banyak la jugak.
Lepas mandi pun still ada lagi.

Tanya makcik (bidan hosp),dia suruh pergi hospital.
Baru je ingat nak rest kat rumah kan,dah awal pagi kena g hospital.

Kat hosp ngeri aje doc check.
Sebab nak confirmkan ada bleeding ke tak dalam vagina.
Mengangkang macam nak beranak tu.maluuuu..
Cara doc check,tak mau nak cerita kat sini.
Ngeeee.ngeri+segan woo.

Tapi bila check,takde darah.doc pun kate takde pape.
Syukur.tak kena tahan wad.
Bila kena macam ni teringat Epa pernah share experience dia minor bleeding masa minggu 28.
Siap sarah komen,tak pernah dengar bleeding last trimester.heee
Sekali kena batang hidung sendiri.

Sarah rasa,mungkin sebab semalamnya risau amat dengan baby kan.
Sebab tu darah keluar sikit.

Sekarang,
Alhamdulillah.dah takde brownish spot tu dah.
Baby pun dah aktif semula.
Dalam pukul 6 dah complete 10x.
Pagi ni,menendang-nendang ibu aje kejenya..

13 comments:

  1. Jaga kesihatan ye Sarah. Semoga semuanya selamat. :)

    ReplyDelete
  2. take care eehh...tetiba tringat kzu nyer 1st pregnancy history....takut...ngeri....tapi klu boleh nak g baby baru...huhuhu...

    ReplyDelete
  3. mcm tu lah kita ibuu2 ni.masa preggy mst risau je kalau baby x tendang.hehe

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah semua ok...
    inshaaAllah xde pape kat baby (^_^)

    ReplyDelete
  5. syukurin...nasib baik xde pe2 kan..semoga dipermudahkan semuanya..selamat.aminn

    ReplyDelete
  6. salam kenal dik ..

    tahniah .. level nie dah semakin hampir kan ..
    akak pula yg berdebar ;)

    ReplyDelete
  7. moga semuanyer ok & terus dipermudahkan sehingga melahirkan nanti ye dear !

    ReplyDelete
  8. fuhhhh..dah la risau kan baby,malu lak nak kena check..huhuhu..dilema nya..over lak saila huhu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sbb first time kot.tu yg malu amat.hee

      Delete
  9. alhamdulillahh...
    kalau ada pape jadi lg, cepat2 pegi hospital ok!

    ReplyDelete
  10. Alhamdulilah mujur takde apa2..risau tu.. skrg baby tak gerak pon dah gabra..huhu moga2 kita selamat yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye jijah.kalau kurg gerak mmg risau.

      Delete

:: Kamu yang mempunyai jejari cantik
:: Sudah baca harap balas