Wednesday, 24 April 2013

Oh Bayiku : Perkembangan Minggu Ke-27

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Pheww, pejam celik pejam celik rupanya dah sampai minggu terakhir untuk 2nd trimester.
Alhamdulillah,syukur sangat. Perjalanan 2nd trimester dipermudahkan macam 1st trimester dulu.
Cuma, ada la sikit-sikit macam risiko GDM tu.
Sarah cuma anggap dugaan pregnant.
Tak elok nak mengeluh banyak- banyak. Husband la yang paling ingatkan benda ni.
Harapnya, perjalanan 3rd trimester juga dipermudahkan.

"Rabbi yassir wa laa tu'assir"

Start minggu ni, dah macam setiap minggu pergi klinik.
Kalau tak buat BSP, pergi untuk check perut.
Tu la, bila nurse buat appointment lagi 2 minggu macam tak percaya.
Dah makin dekat rupanya masa.

Loya tu still ada lagi. Tengok pada cara makan.
Kalau terkurang atau terlebih mula loya. Tak pun heartburn.

Perkembangan baby, dari babycenter

"You're in the home stretch  two trimesters down, one more to go. your baby is growing steadily as he prepares for delivery day. He will gain weight rapidly  over the next weeks and, as the size of your bump increases, you may feel breathless and tired. Your baby's acting more like a newborn now, too. He opens and closes his eyes, sleeps and wakes at regular intervals, and may suck a finger or thumb. He may also be hiccuping a lot this week, which explains that odd rhythmic sensation you've probably been feeling"

Berat baby pun dah almost 1kg. Cepat je naik berat. Rasanya 3minggu lepas baru dalam 500+g.
Dah start kira pergerakan baby. Dari 9am ke 9pm.
so far baby bergerak lebih 10x dalam masa tu.Syukur.

Kalau minggu lepas, waktu ibu dia nak tidur, waktu tu la dia paling aktif. Sampai ibu dia pun susah nak tidur.
Tak tau la tarian apa dia buat kat dalam tu kan.
Minggu ni nak tidur tak bagi ayah dia kacau-kacau. Nanti ibu tak boleh nak tidur!

P/S: Gender baby dah tahu!Now, we're hunting for nama dia :)

21 comments:

  1. semoga sihat semuanya yea syg. :)

    ReplyDelete
  2. baby boy ke baby girl??
    mesti nama baby start ngn S jugak kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tahu lagi.ayahnya cerewet sket.hehe
      ouh yana, bila blog anda sudah tak di'publickan', sarah dah tak blh singgah blog yana dah :(.padahal dah accept invitation.invite la balik.

      Delete
    2. mintak emel sarah.. nnti Yana invite semula (^_^)

      Delete
    3. ok.. sudah invite (^_^)

      Delete
  3. bw cni..then follow sni balik..:)

    ReplyDelete
  4. wah...bestnya..
    cpt2 share gender dgn kami ;)

    ReplyDelete
  5. bestnya..... baby zura dalam perut ni sekarang pun dah bergerak sangat aktif. minggu lepas gi klinik, minggu ni pun kena gi klinik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. samala every week g klinik.

      Delete
    2. zura skrg rasanya mmg tiap minggu gi klinik. hb makin lama makin rendah. ada thalasemia plak tu. nasiblah thalasemia yang paling rendah sekali. suami nasib takde thalasemia. minggu depan jumpa doktor pakar, alahai nasib badan.

      Delete
    3. zura, mcm mn detect thalasemia tu?sarah pernah dgr gak pasal ni.tp takde check pun lg.

      Delete
    4. hb kalau rendah, doktor akan ambil darah lebih untuk hb dialisis. masa tu lah boleh tau ada atau tidak. keputusannya lambat ambil sebulan juga, kalo swasta sekejaplah.

      Delete
  6. Alhamdulillah...semoga semuanya ok... Jaga diri ya Sarah...

    ReplyDelete
  7. bestnyeeeeeee dah tau!!!! best2, skrg aktif dalam perut kan sarah? hihi, x sabar nak share cerita nanti, kite serupa. ;)

    ReplyDelete
  8. oh bestnye... tu la nikmat mengandung..
    nikmatilah...
    syukur dpt merasainya...
    jg diri..
    salam kenal...

    ReplyDelete
  9. jijah setiap 2minggu g klinik review hb.. adeh deh..bestnya dah tahu gender baby..mesti xsabar nak beli bajunya kan..

    ReplyDelete
  10. sama gk! perot kte pn sangat bergelora skrg...time nak tdo rasa sgt pergerakan dia.smpai terasa geli pn ada..pastu urut2 perot sambil ckp kt anak 'sabar ye nak..'haha..

    ReplyDelete

:: Kamu yang mempunyai jejari cantik
:: Sudah baca harap balas