Thursday, 29 March 2012

Tissue Paper VS Crepe Paper

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Beberapa hari lepas, tiba mood DIY mendatang.
Actually, ter'influence' dari sorang kawan Sarah.Dia teringin nak buat bunga telur dari kertas. 
Tengah buat proposal pada mak dia la nie. 
So, dengan senang hati Sarah pun menjoinkan diri tolong dia buat bunga tu.

First kitorang guna crepe paper. 

Disebab kan crepe paper ni keras sikit, hasil bunga nya nampak “tegap”. Bunga pun jadi besar. Try cut paper pada size yang lebih kecil tapi tak best la hasil dia. Sebab bunga tak jadi kembang.Kuncup and tak lawa.

Hasil yang ni bunga tak kembang sangat.

Bila compare dgn bunga tissue yang Sarah tgh pulun buat seperti disini, dengan tissue lebih nampak “ayu” nya.Hehe. So, the next day, kitorang beli tissue cantik kat jusco taman u and malam tu terus buat bunga ni.

Yang pink dari tissue. Yang kuning dari crepe paper.


Kan, hasil dia bunga dari kertas tisu lebih padat and kembang pun cantik. Pandai Ain pilih warna. Pink nie sangat cantik. 

So, kalau nak buat bunga yang besar atau buat backdrop, guna crepe paper sgt la sesuai. Lebih tahan lasak. And sebabkan ciri tahan lasak tu, bila nak kembang kan bunga jadi lebih mudah.

Dengan tissue pulak, memang perlu kan daya kesabaran dan ketekunan yang tggi. Tapi hasilnya memang best. Kalau renyuk sikit pun tak nampak sangat lah. And ingat pantang larang ye, jauh kan diri mu dari air~~

My Dear Ain, hope proposal kamu BerjayaJ

9 comments:

  1. sarah,
    tanya skit,
    guna tissue ker, tissue paper yer...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tissue paper lain eh?ala, sori la kalau slh guna bhs tu. ni buat guna tisu lap mulut tu je.sbb senang.

      Delete
  2. chantek.chaiyok2
    huhu..nk buat jugak tp blum ade kegigihan.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe dd, slow2 je dulu.dah smpai mood baru pulun abis2.

      Delete
  3. yeya..memang best kan sbb sng je ;)
    kte time tng buat guna tisu yang ade dlm kete jek
    hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.bagus betul.guna masa sebaik nya..

      Delete
  4. bagus2..jijah buat pon jadi...yang,gunting la tepi2 tu jadi round..nampak lagi cantik..

    ReplyDelete
  5. salam kenal sarah .. ketapi lambat baru nak try wat

    ReplyDelete

:: Kamu yang mempunyai jejari cantik
:: Sudah baca harap balas