Monday, 1 July 2013

Oh Bayiku : 37w of Pregnancy

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Sebenarnya nak buat post last week. Masa cukup 9bulan.
Tapi asyik postpone aje.
Last-last hari ni buat jugak.

Minggu ni dah 37minggu.
Syukur alhamdulillah.
Doc kata dah masuk 37minggu ni, baby dah matang dah.
Dah boleh bersalin.
Weeehaa..Setiap hari nervous.
Plak tu, kawan seangkatan dah makin ramai selamat melahirkan baby masing-masing.

Perut dah makin kerap mengeras sekarang ni.
Last week Sarah balik kampung kat Ipoh.
Drive dengan adik dari Penang. Husband plak dari KL terus ke Ipoh.
Risau nya Allah je tahu.
Nak plak, tak tau sebab saja nak buat gempak-gempak kot.
Dari pukul 11.15pg sampai la 12+ (masa sampai ke Ipoh), perut asyik mengeras macam berkala.
Dalam 10 minit macam tu. Makin lama makin sakit.
Adik kat sebelah dah cuak kot.
Sarah konon buat rilex sambil harap cepat sampai.
Dan-dan sampai je rumah, terus takde..
Memang saje je kan.

Sampai rumah FIL, belikan durian,
khas for me. berbijik jugak la telan.
Sebab husband tak sampai lagi. Kalau tak, nak kena dengar bising dia plak.
Kesian baby panas. -kata dia la.

Last scan, doc kata alhamdulillah baby sihat.
Cukup air ketuban. Uri tempat yang betul.Baby dah kat bawah.
jangan dia pusing-pusing lagi dah la.

Parameter equivalent to EDD
Estimate berat 2533g.
Rindu nya nak tengok baby, tapi tahu aje la kalau scan gov ni.
Bukan nak bagi tengok pun.

-Dari babycenter

"Only two weeks or so to go! This week, your baby is busy shedding his downy coating of fine hair (called lanugo) and his coat of vernix caseosa - the cheesy substance that protects his developing skin. Your baby swallows both of these secretions, which stay in the bowels until birth. Then your baby will excrete a blackish waste called meconium that becomes his first bowel movement. Meanwhile, you may be feeling huge - and increasingly impatient. But try to get as much rest as possible - even if sleep is difficult, you'll appreciate it after the birth."

Sarah plak, start minggu 36 rasa nya bengkak kaki and jari tangan dah kurang.
Dah tak 'sebengkak' minggu-minggu lepas.
Selain loya awal pagi, rasa nya yang lain okay.
I really enjoy my pregnancy.
Satu pengalaman sangat manis.
Sebab tu setiap benda nak tulis kat sini.
Sekurang-kurangnya boleh refer semula untuk next pregnancy.

Ouh lupa, dah makin kerap ngilu-ngilu.
Lebat sangat ke rambut baby nih.Hiks
Sekarang macam boleh lagi lena tidur.
Cuma kena alas bantal kat perut bila mengiring.
-terlentang sesak nafas den-


I think my baby bump is too much cute ;)

10 comments:

  1. rara dulu.punya excited sampai pk.boleh x nk bersalin awal.xsbr nk tgk baby.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.rs nya dari minggu 34 dah mcm tak sabar.sometimes wish nk deliver awal.hee

      Delete
  2. Sarah, samalah kite. This week is 37w for me jugak wuwuwu. Excited but at the same time takott. Hopefully semuanya selamat kan, aminn! :)

    Good luck ye!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamu juga.hope evrythng going smooth:)

      Delete
  3. semoga semuanya selamat yer sarah..excited yer nak dapat baby.. :)

    ReplyDelete
  4. due kita dah nak sampai kn..huhu.x sabar plus neves.tapi comel la baby awk.baby sy last week scan dh 3.2kg..hihi.somangat dia!;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uisyy.semangat tu.hehe.baby sarah dlm 2.5kg mggu 36.nurse pun ckp kecik.yang penting sihat sempurna.

      Delete
  5. hehehe KA yng baca pulak rasa teruja ni !

    ReplyDelete

:: Kamu yang mempunyai jejari cantik
:: Sudah baca harap balas