Friday, 21 March 2014

Lama Bercuti + cerita Zahrif 5bulan

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Lama dah bercuti dari update blog ni.
Terfikir dah nak cuti terus dari dunia blog.
Tapi baru- baru ni husband pesan,'tulislah atas sesuatu pasal Zharif. Nanti takde memory dia.'
Okay, baiklah! Untuk Zharif.

Sebab nak cuti terus pun sebab asyik update pasal Zharif.
Risau & takut pun ada yang nak kata show off anak.
Tapi mak mana tak seronok kan tengok anak membesar dengan sihat & ceria.
So, teruskan update!

Last cerita Zharif rasanya masa dia baru masuk 5months.
Sekarang dah 8months+.
Macam-macam dah terjadi sepanjang masa ni.
Esp, masa sebulan Zharif 5 bulan.

Sampai rasa bulan tu (Zharif 5bulan), bulan yang paling panjang..
Macam- macam hal jadi pada Zharif.

baby sangat kot muka tu.


Awal minggu Zharif 5 bulan, dia demam.
Kami bawak dia dengan perubatan Islam / jumpa ustaz.
Demam + ezcema + siku lebam-lebam.
Ustaz kata kena 'gigit sesuatu' kesan lebam tu.
Ustaz bacakan ayat ruqyah kat air, air tu kami spray serata rumah.
Hari Ahad malam, husband pun dah balik KL, Zharif tiba- tiba buat perangai.
Dia takmau tido.
Puas susu kan & dia tolak susu!
Kemudian, start nangis.
Makin kuat..makin kuat..
Bawak keluar dari bilik tidur. mak pun dah cuak --sebab ustaz kata rumah tu ada sesuatu..
Tak sedap hati. Zharif nangis non-stop.
Call husband, dia dah sampai bukit merah.
Patah balik pun ambik masa. Mujur member dapat datang temankan. TQ ida!

Ida dah sampai, bacakan ayat-ayat quran kat telinga Zharif baru dia senyap.
2jam ++ jugak dia nangis non stop tu. Sampai mulut & kening macam kena tarik. herot- herot sikit.
Husband sampai, ustaz pun sampai jugak.
Pagar rumah.
Habis tu, bawak Zharif hospital. Risau dengan gerak mulut & kening dia tu.
Tapi doc kata takde apa. okay je.

Sampai rumah Zharif ngamuk lagi padahal sebelum tu senyap je.
Kali ni sampai kaki & tangan pulak tarik-tarik.
Bawak keluar dari rumah, tak lama tu elok dia senyap dah.
memang satu malam r! Lepas tu kitorang tido kat petrol pump.
Kang ada lagi yang kacau Zharif.

Esok siang, takut-takut gak masuk rumah.
Kemas baju semua. Angkut balik Ipoh!
Berkampung zharif kat rumah atuk opah seminggu lebih.
Ibu kena balik, kerja. ayah still cuti temankan ibu kat rumah penang.
First time berjauh dengan Zharif. First time tak tido sama.
Tak tenteram hati.

psss..akan sambung cerita lagi.ada student datang pulak.

2 comments:

  1. gulp! seramnya baca.. benda2 mcm ni memang suka budak2 mslh nya.. :( harap dapat pulihkan semuanya segera..

    ReplyDelete

:: Kamu yang mempunyai jejari cantik
:: Sudah baca harap balas