Thursday, 29 August 2013

Gripe Water yang Powerrr + Khasiat Lobak Putih

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Sekarang rasanya nak update bolg kena curi-curi je.
Melayan keletah baby Zharif memang buat tak cukup masa.
Baby kan. Kalau badan kurang sihat asyik nak melekat aje.
Kadang rasa macam belangkas plak ibu dengan anak ni.

Dah dua hari ni Zharif sangatlah good boy.
Phuhh, kalau macam ni memang tenang je hari-hari ibu.
Oh ya, Sarah dah balik Kajang. Jadinya, siang-siang memang masa untuk ibu dengan anak ni dating berdua la.
Kalau tiba time baby cranky macam hari Selasa lepas, nak gi toilet pun berkejaran.
Asal letak aje nak nangis.
Hai la anak..

Bila husband balik, check perut rupanya baby kembungggg.
Aisy, rasanya tepuk-tepuk perut dia petang tu okay je.
Sarah pun assume masa tu baby lapar.
--sebab rasa masa tu production sangat low--

Sebelum ni kalau baby kembung, kitorang bagi Dentinox Infant Colic Drops.
Macam tak pernah dapat kesan yang best je bila guna.
So, malam tu husband cari Gripe Water.


Dentinox Infant Colic Drops Vs Gripe Water




Bagi baby 1 to 6 months old, bagi dalam sukatan 5ml.
Masa bagi kat baby Zharif, belum pun habis 5ml...sekali Prutttttt..
Ambik kau, angin dia keluar.
Suka hati ibu..
Waktu dia kecik-kecik macam ni rasa nya kentut ngan sendawa dia walau kuat mana pun, tu la yang paaaling best..
Sebab tahu angin-angin nakal tu dah keluar..

Tapi malam tu, baby Zharif still cranky lagi.
Aiyaa.Pening tau. Tapi rasanya mungkin sebab dia lapar..

Masa husband beli Gripe Water tu, Sarah kirim sekali lobak putih.
Esoknya, sarapan pun dah makan nasi. Sebab tak sabar nak makan lobak putih tu.
Masak air je, campur dengan sawi.

Hasilnya, Alhamdulillah..Sampai sekarang senang je jaga Zharif.
Susu dah cukup & lebih pekat--maybe.
Dapat kenyangkan dia, lepas susu je tidur.

5 comments:

  1. comey kan bunyi baby kentut ngn sendawa..
    ce kalau org besar... nauzubillah...
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk, tak lalu nak dgr org besar buat mcm tu.
      yana dah brape bulan pregnancy?
      bile nak publickan blog?huhu.lm tak bc cerita.

      Delete
    2. baru 5 bulan...
      blog?? haha dh lama xmenaip nye pun... ngee~

      Delete
  2. Tq for sharing. leh guna pakai bila ada anak sendiri nanti

    ReplyDelete
  3. Gripe water tu mmg evergreen...umi ayong klu baby meragam bg tu je..wajib ade kat umah la klu ade baby..hehe..

    ReplyDelete

:: Kamu yang mempunyai jejari cantik
:: Sudah baca harap balas