Wednesday, 19 June 2013

Oh Bayiku: Jumpa Dietician

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Kan masa pregnant ni Sarah ter'kena' diabetes.
Tiap-tiap dua minggu sekali check gula dalam darah.
Sampai sekarang dah dua kali terkantoi tau.Sobbss.
Yang last tu, makan nasi daging panggang penyet + ice lemon tea.
Last makan pukul 2, check darah pukul 6 still tinggi.

Last month kena jumpa dietician.
Fuhh, ramai kot ibu-ibu pregnant ni ber'kencing manis'.
Yang sadisnya, dalam ramai-ramai tu ada tiga orang aje ibu under 30, anak first yang bermasalah ni.

Lepas jumpa dietician rasa macam semua tak boleh makan.huhu
Tapi sebenarnya kena control diet dalam makan tiap-tiap hari.

Kira macam ni la sepatutnya.

Separuh sayur, suku sumber protein, suku carb.
Say no to air bergula. Pagi sahaja boleh.
Makan buah pulak lepas dah makan berat. Bukan masa perut lapar.
Dan, macam- macam lagi la.

Untuk ibu-ibu yang diabetes memang kena betul-betul control diet.
Effectnya, baby akan lebih besar.
Makan kena balance.

Sekarang pun Sarah dah tak ambil any materna milk.
Just ambik, Hi-goat dari HR marketing tu aje.
Sebab takde contain gula dalam tu.
Experience, pagi-pagi kalau ambik manis, macam roti sapu dengan nutella mesti sangat loya lepas tu.
Agaknya masa tu gula naik tinggi la tu.

Susu pillihan ibu sekarang.
Cuma minum malam sebab baru nak belajar minum susu kambing.
Lepas minum terus tidur.




17 comments:

  1. kalo minum air banyak2 xok eh.rara x penah kena dulu.xtau nk bg tips cane.cuma kurangkan mkn nasi kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah rara.minum plain water aje.nasi mmg kne kurangkan.
      cuma prob sarah sekarang, plain water yg tak sejuk sgt meloyakan.

      Delete
  2. sarah xpanas minum susu kambing??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sure plak.hee, tp perasan gak, nk masuk tdo mesti berpeluh2.sbb susu tu kot.tp demi anak kan.

      Delete
    2. tu laa.. dulu penah try minum... pergh~ xleh bangun lgsg, mcm org lalok... husband plak jd panas...
      takut dah nak try....

      xpe, sarah tinggal sikit hari je lg.. b'tabah lah demi anak (^_^)

      Delete
    3. yeee?tak pernah sarah sampai lalok tu.hehe.sbb tak biasa kot yana.

      tula, tinggl lg 4w++ ni rs mcm panjang je plak perjalanan tu.

      Delete
  3. dya pun de problem darah cume 8 jek...cm ne nk tmbahkan darah..dya setiap minggu ambik darah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hb low ke dya?sarah tak sure sbb smpai sekarang hb alhamdulillah maintain lg.cuma ari tu pernah turun jd 11.8 nurse advice lebih kan ferrous. atau ambik yg tggi zat besi.kawan sarah ari tu hb low tukar vit, dia ambik iberet (sori, tak sure spelling).

      Delete
  4. rs minggu depan kene refer dietation jugak..actually tqah da consult ngn kwn tqah yang keje dietation.. die suggest makan ponni rice..malam td da beli da.. hope pasni ok.. huhuhu.. xpasal je kene kann..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ponni rice rendah carb ea tqah?sarah sekarang asyik mkn luar aje, tak blh nk control sgt.

      Delete
  5. as salam..

    cuba dik cari minyak habatussawda n try ambil sesdudu makan pagi n malam.. in shaa Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah sy cuba.kat rumah byk je stok yg kapsul. tp tak pernah cuba.hee.tq ye:)

      Delete
  6. masing2 punya bahagian kan? rad ni xtahu lagi akn dtg.. ni pon baru masuk 19weeks.. skrg ni pon kdg pkai bedal je mkn mcm2.. tp air je lah yg mmg memilih sket.. jrg minum air manis2.. kalo minum pon jus kotak or air yogurt.. kalo mkn luar, minum jus epal, orange or tembikai.. tp biasa share ngn husband la.. hihi.. xpenah try beras ponni taw..

    ReplyDelete
  7. Sekarang dah la musim panas kan, asik rasa nak minum air manis warna warni je kan, hopeffly next checkup ok la, risau gak kalau tetibe kene kencing manis pulak, nak kawal2 ni payah kan, dija makan pun ikot suke ati je hee

    ReplyDelete
  8. susu kambing elok kn utk elak bb kne kuning nnt..tp kte xleh la mnum..huhu..loya..da 35weeks ke?dkt da kn..tkutnyaaaaaaa...

    ReplyDelete

:: Kamu yang mempunyai jejari cantik
:: Sudah baca harap balas