Tuesday, 19 November 2013

Muhammad Zharif vs Muhammad Muaz Fauzan

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Baby Muaz, sepupu husband paling bongsu- setakat ni.
Lahir 26 September 2013, setahun selepas arwah opah pergi.

Dah nak masuk 2bulan, baru dapat visit Muaz.
Bambam kalah Zharif yang 2 bulan lagi besar tu--ceh, taknak gunakan 'tua'.
Tak lama lagi agaknya sama dah besar.
Dengan Zharif kira pangkat 'pakcik' la.
Tapi nanti dah besar jadi kawan gaduh- gaduh mesra jugak.

Muaz & Zharif.

KLIMS 2013

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Tahun ni semangat betul kitorang dengan KLIMS- KL International Motor Show.
Agaknya, sebab lately selalu usha kereta yang best- best kot.
Usha je dulu. Tak salah pasang impian kan.

Ahad pagi, baru sampai KL, terus siap- siap.
Plan, visit maksu kejap then gerak ke PWTC.
Tapi tengah lepak-lepak pakteh kata nak datang pulak rumah maksu.
Dengan hati pasrah, tunggu pakteh sampai dulu la.
Pakteh sampai, bawak berita gembira- PWTC blackout!
Phew, mujur tak gegas- gegas pergi sana.

Lepas lunch baru gerak.
Syok la-- tengok kereta yang belum mampu milik.
Bak kata husband--bukan standard kita ni.
Kata ku dalam hati--satu hari nanti.






Rasa macam banyak snap pict hari tu.rupanya ada berapa je.

Thursday, 14 November 2013

Drama :Playboy Itu Suami Aku?

Assalamualaikum
Salam sejahtera..



Menyampah, gedik..
Errr, hari isnin macam semangat nak tengok cerita baru TV3 ni.
Yela, sebelum tu 'I Love U Mr. Arogant' macam best. macam boleh diterima.

Tapi yang ni,
adala few minutes tengok. Pastu terus off tv.
Gedik yang buat rasa menyampah sangat.

Dah tu playboy buat-buat.
Tak macho.Kurus. Ada misai lagi. Bluwerk.

Konon gadis kampung yang sopan.
Tapi tak jadi.

Semalam tengok jugak sikit.
Sebab member nak tengok. So, layan kan sambil kutuk- kutuk.

Wahhh, serius. Tak mampu nak tahan tahap tak boleh terima pelakon-pelakon tak jadi.
Sarah kira dulu kaki novel.
Memang kalau baca novel feeling habis.
Tapi cerita ni tak baca kat novel lagi. Cuma baca sinopsis kat blog.
Dari sinopsis, cerita ni macam best jugak.

Tapi rasanya pembawakan watak pelakon tu yang over sangat.

Tak menahan tau, nak up kan pasal cerita ni boleh laptop buat hal kejap.
Macam tak bagi je Sarah buat post kritik ni.

Muhammad Zharif : Pagi Ceria Malam Sendu

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Minggu ni agak mencabar jugak bagi Sarah.
Bila hantar Zharif kat kak ita, elok je dia gelak- gelak.
Petang bila ambil pun still okay.
Nyanyi- nyanyi suara katak on the way nak sampai rumah pun dia still boleh terima.
Rengek sikit-sikit ja.

Tapi bila dah sampai, letak je kat bawah dah rengek banyak.
Lari sikit je dari dia, makin banyak lagi rengek.
Nak angkat baju je pun.

Malam tadi, buat hati keras.
Pergi jugak settlekan basuh baju.
Tiarapkan dia sebelum tu, nangis makin kuat.
Sekali angkat....Punya laaa kuat.
Tak pernah rasanya--atau sangat-sangat jarang dia menangis macam tu.

Puas pujuk-pujuk baru senyap sikit.
Bila dah start macam tu, dengan siapa hatta ayah dia pun dia taknak dah.
Nak melekap kat mak nya ja.

Kerenah makin banyak kan.
Sabar aje la.

Hari Selasa lepas, masa nak ambil Zharif,
'hari ni 3x Zharif poo-poo. tapi semua hijau-hijau'--kak ita bagitau.

Dah sudah nape pulak anak ni.
Malam pun sama.
Sampai ke pagi 4x poo-poo semua warna hijau.
Macam hijau lumut pucat sikit.
Tapi darah takde. Zharif pun aktif macam biasa.

Bawak jugak la klinik.
Doc kate maybe ada lil infection.
Dia pun dah asyik meniarap. mungkin termakan habuk dsb..
Kata doc la macam tu.

Masa tengah tunggu turn, saje borak dengan makcik sebelah.
Dia kata baby berak hijau tanda dia terkejut.
Berubah suasana.
Ntah la, kat mana yang berubahnya.
Dia duk kat rumah ja pun.
Tapi taktau la weekend ayah ada, pastu terkejut ayah takde.
haaa, ayah jugak yang salah.

Kak ita kata pulak, biasa la baby kadang poo-poo dia warna hijau..
4-5 hari nanti okay la balik. Tapi pagi ni dah warna kuning macam biasa.
Kak ita kata, ni tanda nak pandai sesuatu..
Last week dah tiarap telentang.Lepas ni nak apa pulak ye sayang Zharif?
Duduk?Merangkak?Ke berlari..
Heee, semoga Zharif anak cerdik soleh membesar dengan sihat.

kuku Zharif pendek tapi tajam walaupun dah asah.kepala banyak dah luka.tu yang tidur malam pakai lagi sarung tangan.

Monday, 11 November 2013

Mommy's Job Never Done!

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Pict taken from FB tapi lupa source.sory

Dari kecil mak memang tak pernah berhenti buat kerja.
Selalunya mak akan bangun 5 or 5.30 pagi.
Masak air, prepare breakfast, bila dah azan stop kejap.
Solat subuh.

Dulu, kalau mak kejut sebelum pukul 6pagi mesti dalam hati--awalnyeeee nak kena bangun.hehe

Tapi mak lagi awal bangun.
Siap solat, sambung siapkan breakfast.
Dah jadi lazim family, wajib breakfast. Kalau tak nanti kena r dengan abah.
Breakfast awal. Dalam pukul 7 macam tu.

Siap breakfast, mula la kemas rumah. 
Tak pun tengok bunga-bunga mak kat luar rumah tu.
Selalunya awal-awal mak dah siapkan.
Nanti kawan gosip datang, terbantut kerja.hehe

Dah settle kerja luar dalam rumah sambung jahit baju pulak.
Pukul 11, dah prepare untuk lunch.

Siap-siap masak, baru rilex kejap.
Pastu bersiap nak pergi sekolah pulak.
Balik sekolah sambung masak.
Malam lipat-lipat baju, pastu sambung jahit baju.

Pastu baru tidur.
Tak putus..

Tu belum masuk kalau barang tak jumpa. 
Mak memang resource person. Semua cari mak.

Cuba la lawan cakap mak, nanti mesti something happen.
Hee, adik memang tak berani nak buat something kalau mak dah kata tak payah/ tak perlu.

Kalau nak pergi mana-mana mesti tanya--mak ikut tak?
Kalau mak tak ikut, semua jadi tak syok nak jalan.

Sayang mak!!


FRUIT JUICE DRINKS? or just Fruit Drinks..

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Pict source : wikipedia


Secara tak perasan, dengan lambakan jenama air minuman jus buahan, kita mungkin boleh tersalah anggap antara minuman buahan atau minuman jus buahan..

Fakta

" Fruit Drinks and Fruit Juice Drinks are two different drinks. Even with added pulp and sacs, Fruit Drinks are NOT Fruit Juice Drinks. Fruit Drinks contain only 5% of fruit juice. Much little compared to Fruit Juice Drinks which has 35% or more of fruit juice."

Jadi, baca label dahulu sebelum membeli!

Source- the Sun on Monday.

Muhammad Zharif 4months Old

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Terlewat 7hari update perkembangan Zharif.

Alhamdulillah, 5 Nov 13 bertambah lagi satu bulan Muhammad Zharif.
Check hari tu, berat 6.5kg dengan panjang 64cm.
Banyak jugak bertambah panjang tu.
Perasan jugak, esp masa dia tengah tidur.

Alhamdulillah, 3m3w Zharif dah boleh meniarap dengan mudah.
Hari Jumaat lepas, dah meniarap dia boleh telentang sendiri. Yeay, clap clap.
Sekarang kerjanya, tiarap telentang tiarap telentang sampai cukup 360deg.
Kawasan jajahan abg long ni dah makin meluas la.

video


Dah tiarap sekarang dah gunakan kaki untuk angkat vontot.
Punyala tinggi angkat tu.
Taktau nak pergi mana.
Peel sekarang, selain menjerit kuat suka pulak dia ketap bibir bawah.
Agaknya sebab dia selalu tengok maknya buat macam tu kot.
Tahan geram kat anak tu yang selalu ketap bibir.
Zharif pun dah ikut.

Biasanya, dia akan tidur malam dalam 8.30.
Susukan sekejap, pastu letak atas bantal, lena dah.
Angkat bawak masuk bilik pun tak sedar.

Tapi ntah kenapa malam tadi, pantang nampak kita jauh sikit terus nangis.
Bukan sikit-sikit macam selalu.
Melalak kuat.
Time maghrib pulak tu.
Risau jadi macam masa dia kecil- kecil dulu.
Menangis waktu maghrib, terus takmau senyap.
Cuma semalam, bila kita datang dekat or angkat dia, elok gelak-gelak.

Bila fikir, ada 2 sebab yang mungkin:
- siang tu Sarah makan kerabu perut campur taugeh+pakupakis---mungkin taugeh buat perut dia kembung.
- ayah balik kl dah malam tadi. Zharif rindu ayah.hehe..

Buat masa ni Zharif sangat mudah nak bawak jalan.
Macam cuti 4 hari tu, naik flight tidur je sepanjang jalan.
Bila bawak jalan- jalan pun dia tersangat okay.
Tu yang syok..
Padan tu, baru je balik bercuti ayah dah tanya---tahun depan kita nak cuti mana pulak ye?

Semoga terus membesar dengan cerdik & sihat ye anak soleh Muhammad Zharif.

Zharif @4months old w tokayah.


Mulut penuh air liur. Rambut ibu pun dahsyat keguguran!


Posing tidur paling suka. Dah macam orang besar dah.








Thursday, 7 November 2013

Muhammad Zharif : Achievement at 3m 3w

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Cerita ni dah lewat seminggu sebenarnya.
Start malam rabu last week (29 oct), zharif dah tunjukkan skill baru.
Kalau sebelum ni asyik angkat vontot tapi tak lepas, malam tu dia berjaya meniarap sendiri!
Terharu sangat.

Cuma tak sempat snap pict.
Mana taknya, punya la tunggu nak tengok dia meniarap tapi tak lepas-lepas.
Dah lama tunggu, pergi toilet.
Keluar tengok- tengok dah tiarap.
Aisyy, saje je nak buat time takde orang tengok kot.

Makin hari makin mudah dia tiarap sendiri.
Patut la asyik poo-poo banyak.
Nak ringankan badan la agaknya.

Sekarang kerja nak tiarap ja.
Time ganti diapers la paling mencabar.
Tak sabar- sabar nak tiarap.

Alhamdulillah.

Good job zharif @ 3m3w :)


Bila Mama Stalk FB

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Dah few days tak ke udara. Rindu pulak nak bersuara kat blog ni.
Mood bercuti still ada lagi ni.
4 hari yang sangat digunakan untuk enjoy- enjoy dengan family.
Family bonding katanya..

Pagi ni perasan macam banyak pulak noti FB.
Eh, kalau takde post yang macam konon menarik takdenye orang nak jengah FB tu.
Ni sampai 6 noti ni.
Sekali check, ouh mama yang like banyak- banyak kat older post FB tu.
Hee, segan pulak.



Mama (MIL) penuh dengan kasih sayang.
Setiap kali salam bila nak balik, wish yang tak pernah tinggal--mama sayang....
Sangat komited dengan kerjanya.
Agak-agak berapa ramai foreman TNB perempuan satu Malaysia ni?
Mama adalah salah seorangnya.
So, boleh tahu lasaknya kerja dia & betapa busy esp bila minggu standby.
Anak- anak dia, sangat respect mama.
Kononnya, weekend mama ada kerja kat luar, mama dah siap masak dah & balik lewat sikit, anak- anak still tunggu mama makan sekali.
& etc..

Semoga mama terus sihat & sentiasa dalam kasih sayang Allah.