Thursday, 31 October 2013

Epal

Assalamualaikum
Salam sejahtera..


An apple a day, keep a doctor away..

Macam mana pulak kalau beli epal lepas tu simpan je dalam peti ais sampai dah buruk?



88888

Assalamualaikum
Salam sejahtera..


88888 page views setakat sekarang.
Kalau kepercayaan chinese ni manyak ong wooo.
Harap ada la ong tu sampai ke Sarah.hee

~Terima kasih sudi singgah blog tak seberapa ni.

Zharif Kena Dera?

Assalamualaikum
Salam sejahtera..







Serba- salah dibuatnya.
Dia semakin membesar, semakin banyak dia nak explore, nak belajar.
Nak belajar merasa, belajar memegang.
Sebab tu kena buka juga sarung tangan.
Macam mana nak pegang toys kalau pakai sarung tangan.
Tak feel la.
Last-last tercampak masuk bawah kerusi je toy tu.

Sudah nya, pagi tadi isytihar perang dengan Zharif.
Yeay, Ibu Vs Zharif..siapa lagi kuat?
Dan..ibu menang.
Berjaya potong kuku Zharif.
Tu pun banyak main tarik tali.

First time potong kuku Zharif.
Selama ni tak berani.
Tunggu si pemotong kuku Zharif balik weekend baru buat.
Tapi takpe dah, ibu dah boleh buat.
Lepas ni kita main tarik tali lagi ya nak?

Terus membesar dengan sihat anak soleh Muhammad Zharif.

Wednesday, 30 October 2013

Baby Stuff: Zharif First Toy

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Sekarang Zharif dah makin kuat memegang.
Bila dukung mesti nak tarik tudung kita.
Elok pin cantik- cantik dah jadi senget- benget tudung tu.
Kalau kat rumah kak ita, suka betul tarik rambut kak nina- anak kak ita tu.
Agaknya sebab tu lepas raya haji kak nina p potong rambut bagi pendek.
Biar adik zharif tak boleh tarik dah.

Bila dalam kereta, asyik- asyik nak tarik cap dia.
Tak pun tarik kain napkin, bebel bawa masuk mulut pastu sambil berangan ape tah.
Jadinya, Sarah fikir maybe ni masa yang bagus bagi dia toy.
Atleast dia boleh belajar memegang, merasa, memerhati & mengkaji.

Kadang bukan lama pun dia pegang toy tu.Kejap je pun.
Tapi bila kita tunjuk/ letak atas dada, nanti baru dia ambil.
Telek- telek sambil dengar bunyi biji- biji dalam toy tu.
End up, kalau tak masuk mulut, ntah mana tercampak.
Sekurang-kurangnya masa beberapa minit tu, dapat membantu merangsang perkembangan dia.

Bukan boleh nak paksa dia sentiasa main toys.
Sebab bukan lama pun dia boleh concentrate dengan apa yang dia buat.

Toys dari fisher price ni best sebab Sarah suka warnanya.
Warna terang oren hijau ni atleast boleh merangsang minat dia.
lagipun, kan baby lagi tertarik dengan warna- warna yang terang.





Hari tu kata dah bukak sarung tangan sepenuhnya kan, tapi tak boleh tahan.
Kesian penuh calar- balar muka. Malam-malam pakai balik sebab tak boleh nak control tahap Zharif menggosok muka waktu malam.





Tuesday, 29 October 2013

Kenangan Zaman Nak Kahwin

Assalamualaikum
Salam sejahtera..


Terjumpa pic ni dekat fb.
Betul ke tak betul zaman- zaman sibuk buat wedding prep dulu.
Asyik counting je.
Ayat yang tak kan terlepas, 'dah tinggal.....sempat ke tak ni'
Hehe,sekarang Alhamdulillah.
Masing- masing dah sambut/ dah nak sambut first anniversary.
Rindu pulak zaman sibuk-sibuk dulu kan.
Semuanya nak jadikan hari ITU hari paling dikenang.

-Semoga jodoh ini jodoh hingga ke syurga- InsyaAllah.

Fakta Bayi Baru Lahir

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

1- Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan

2- Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.
Cukup masuk 5 minggu, baru basah mata Zharif bila nangis. melekat je bulu mata dia yang panjang tu sebab basah.hehe

3- Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.
Tu yang ayah Zharif asyik cakap Zharif kuat. Sebab banyak tulang, padahal tulang dia lembut lagi.Isy isy

4- Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir.
Vontot Zharif ada biru-biru tapi mak kata tu nanti akan hilang.

5- Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.
Hehe, anak mak la katakan.9 bulan 10 hari dikendongkan.

6- Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan.
Yup, bayi hanya nampak warna. Tapi sekarang dalam gelap pun boleh intai kita.

7- Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan.
Sekarang dah makin kurang compare masa baru lahir. Nurse nak cucuk BCG pun kena kuis-kuis rerambut dia. Punya la banyak.

8- Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-bunyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan.
Subhanallah, sebab tu digalakkan banyak berborak masa baby dalam kandungan lagi.

9- Deria rasa bayi masih tidak terbentuk sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik.

10- Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.

11- Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.

12- Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.
3 bulan ni pun dah 2kali ganda masa lahir. Alhamdulillah.

13- Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi.
Pernah terbaca, music bacaan Al-Quran adalah lebih baik.

14- Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.
Ye? Rasanya dulu macam tak tidur je. Susah sangat nak tidur. Senang sangat nak bangun.

15- Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.
Selembut kulit bayi. Smooth sangat bila main-main kulit baby.Jeles.

16- Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya.
Berhasrat nak ajar Zharif berenang seawal yang boleh.Insya Allah.

Semoga terus membesar dengan sihat anak soleh.


kredit info- Fakta pelik.

Monday, 28 October 2013

Burger Bakaq Abang Burn @ Bandar Perda.

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

*Bakar jadi Bakaq sebab makan kat Penang.
Hee

Kalau nak tahu, Sarah dari pregnantkan Zharif lagi nak merasa burger bakar abang burn ni.
Tapi tak sempat. Serius tak sempat sebab Zharif dah ter'keluar' awal.
Habis je pantang husband tanya, 'apa yang first awak nak makan?'
'Burger bakar abang burn!!!'

Tapi tak dapat juga walhal sekangkang kera je dengan rumah Kajang.
Masa tak mengizinkan.

Bila dapat tahu jajahan abang burn ni ada kat Penang, laju- laju ajak husband.
Nak juga rasa.

Awalnya husband tak nak layan.
Pastu buat ayat touching- touching..
'saya dari.....tak dapat...
...orang lain cakap sekali dapat....'

Dia sebenarnya lapar nasi.
Mujur la burger bakar abang burn ni tempatnya sekali dengan kedai makan Route 69.
Ambil set nasi (Route 69) + burger bakar supremo cheese beef + meatball abang burn.

First time makan kat Route 69.
Kitorang ambil set untuk2 orang.
Kailan ikan masin, telur dadar, tomyam campur, ikan bawal sweet sour, nasi 2.

Rasa...boleh la. tomyam nya boleh la sedap.
Tapi, memang la campur tapi campur dengan serai bawang-bawang.Amatla sikit bahan-bahan boleh makan dalam tu.
Ikan bawal sikit hanyir..
Kecewa..

Takpe, main point datang sini sebab nak makan burger bakar.
Emmmm, yummy. i loike..
Memang tak menghampakan rasa daging.
Puas hati.

burger bakar supremo cheese beef


Meatball, isi dalam sedap..
Adunan daging & rempah yang sebati yang terasa sangat.
Tapi kenapa tak cakap sangat sedap?
Sebab Sarah lagi suka meatball ikea. aisyhh, walaupun ada yang kata setanding ikea tapi bagi sarah ikea tetap paling best.
mungkin lain tempat ada sikit beza rasa.
Cara goreng (agaknya la) tak minat jugak. sebab meatball jadi keras sikit untuk bahagian luar.

Meatball abang burn


Overall, still satu hari nanti nak datang lagi.
Sebab belum rasa lagi yang original menu!

4 bintang untuk burger bakar abang burn!

Thursday, 24 October 2013

Rasa Nak Makan ABC

Assalamualaikum
Salam sejahtera..



Tiba- tiba teringin nak makan ABC la pulak petang ni.
Dapat lepak- lepak macam muda mudi dulu cam best je.

Teringat masa studi dulu.
Kalau nak makan ABC, sure pergi Fradoo ABC Special kat Seksyen 2, Shah Alam.
Tak de ABC lain yang dapat lawan Fradoo

Studi dekat UTM, kawan bawak kat Kg. Majidi makan ABC gak.
Still tercompare dengan Fradoo
Frado gak yang best.

Dengan aiskrim, buah- buah sikit, kacang- kacang.
Emm, slruuup.

Tapi sekarang still dalam pantang aiskrim/ ais --kadang curik jugak.
Perut muncit lagi~~

Gembira Sekejap

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Semalam,macam biasa ambik zharif pukul 5.30ptg.
Hujan pulak.
First time dukung zharif sambil pegang payung.
Okayla.mula ingat kan leceh.

Balik drive sambil layan anak teruna tu borak.
Banyak betul cakap nya.
Tiba, eh senyap dah anak ni.
Rupanya tengah pandang je ibu tengah drive ni.
Alolo sori syg. Ibu kena drive ni baby.
Sayu pulak tengok muka ajak borak tu.

Dah sampai rumah, 'meh jom zharif.masuk rumah'
Sambil hulur tangan nak angkat.
Sekali tu...zharif respon dengan angkat badan,angkat tangan arah kita, bagi senyuman melting gila.

Teruja ibu zharif dah pandai respon angkat tangan.
Nangis jap. Sarah teruk betul.
Tiap kali anak tunjuk kan positive dev mesti nak keluar air mata. Terharu + syukur.

Pastu, dah semangat nak call ayah ni.
Dalam hati dah nak jerit- jerit.

Eh,before call test balik la.
Baringkan dia.
'Zharif..Zharif..meh la kat ibu'
Puas den hulur tangan.
Nan ado dia nak respon macam tadi.
Duk terbaring terlentang ja.

Terus tak jadi call ayah.
Simpan je la cerita tu. Huhu

Wednesday, 23 October 2013

Bagaimana SUSU IBU terhasil

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Biar gambar yang bercerita.

Kredit : KK Seberang Jaya.

Based experience sendiri, walau pun kita baru je pump, kosongkan missB, 
tapi tak lama tu baby terjaga pulak minta susu, susu tetap terhasil.
Tetap ada bila baby hisap.
Ingat, bila ada demand sentiasa ada supply.

So, dont worry nak simpan stok dalam missB untuk bagi baby minum kejap lagi ke.
Konsep yang salah tu lah yang menyebabkan susu merajuk tak nak keluar dah nanti.

Sarah sendiri masa awal-awal dulu sebab lack of knowledge + motivation,
susu sampai merajuk kejap keluar sikit.
Ibu yang ada anak lelaki faham la kan macam mana kuat nya anak asyik demand susu.
Dah, sampai menangis-nangis.
Asyik lapar je.

Masa Zharif kena jaundice hari ke 5, dia tak tenang nak letak bawah photo tu.
Sebab tak kenyang agaknya.
Emmm. sangat sedih + pasrah bila nurse advice bagi fm.
And husband pujuk juga bagi fm supaya Zharif cepat baik.
Last tumbang jugak pendirian. Zharif dah tak dapat ekslusif bf dari ibu.
Bila dah off photo, zharif dehydrate pula, sekali lagi topup fm.

Betul- betul teremosi masa tu.
Tapi mana satu pilihan..Nak anak cepat sembuh atau stay lama- lama kat hospital?

Dah, stop!
Lepas tu tekad tak akan bagi fm walau macam mana pun.
Pernah Zharif menangis- nangis.
Orang sekeliling asyik nak suruh bagi fm dah.

Sarah diam-diam, tenangkan fikiran.
Banyakkan minum air suam sahaja.
Makan sayur-sayur untuk tambah susu, dan Alhamdulillah.
Sampai sekarang cukup susu untuk Zharif.

Perjalanan short term ada lagi 2 bulan setengah.
Harap dia kenyang dengan susu ibu dia ja.
Tu pun dah ada bisik- bisik nak bagi dia makan 4 bulan.
Tak sanggup. Selagi mampu, selagi ada rezeki biarlah dia dapat sepenuhnya susu ibu.
Harap ada rezeki sampai 2 tahun. InsyaAllah.

Tuesday, 22 October 2013

Muhammad Zharif : Dia Buat Perangai Dah

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Semalam, dalam pukul 12 Kak Ita call.
Sure ada something tak best.

'Zharif, tak mau minum ni Sarah!'

Apalagi, angkat bag terus pergi rumah Kak Ita.
Dengan rakus anak teruna tu minum bila dapat mak nya.
Mana tak last minum 6.30 pg, ni dah pukul 12.
Sayu tengok anak lapar.

Mula ingat sebab tukar puting botol.
Tapi petang tu, pukul 5.30ptg nak ambik dia still tolak susu.
Even dah bagi puting lama.

Emm, tengah hari minum sikit ja tak sampai 1 oz.
Pastu tetidur sendiri dah penat nangis kot.

Aiyaa, ni penangan cuti seminggu la.
Terus tolak yang tiruan.

Hari ni pagi tadi sikit jugak minum.
Tapi dah ngantuk sangat, tertidur macam tu ja.
Tengah hari Kak Ita bagitau boleh la minum macam biasa.
Tu pun, dalam nangis- nangis pujuk jugak bagi minum.

Pagi tadi, dia bangun tidur, cakap slow- slow
'zharif minum botol ye hari  ni. Ibu kerja'

Harap esok mau la balik terima botol.
Badan baru nak naik.
Sedap nak peluk- peluk dah ni.

Ouhhh, hari ni kecewa la...
Punya tunggu thepoplook launch haley.
Sekejap je dah sold out.
kuciwa dari minggu lepas lagi.
Dah tu aim satu long pants, tadi ok je.
Petang ni sold out dah.
Kuciwa lagi.




Monday, 21 October 2013

Self Reminder : Sayang Anak Tinggal-tingalkan?

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

#Copy dari FB paste dekat sini



"Mahal sgt kah cuti tanpa gaji, demi anak2.

... Kalau dulu, ayah je.. Tp skrg, kdg2 isteri pun blk lewat... Anak2 redha di tempat org... Belajar, bermain... Riang... Kongsi makan dan kongsi penyakit... xpe, KLINIK ADA!!
Sepanjang di tempat kerja, anak2 di rumah pengasuh/taska rindu kat kita... Rindu ayah... Rindu mama..
Tp... Nak ckp rindu x reti... Nak tulis surat, xreti gak... Jadi, bila kita ambil anak jam 6:00 ptg, diulang, 6:00 ptg, saat anak nampak mama dan ayah dia, anak kita tekad... Dia nak mama tgk dia... Nak ayah dukung, peluk dia... Dia buat perangai... Nak makan sndri... Nak itu... Nak ini... Nak dukung... Tumpah air.. Kerna hanya bahasa PROTES dan BUAT PERANGAI shj yg
" anak2 tahu utk bgtau yg... "Mama saya rindu n sayang sgt kat mama..."
TAPI.....
Apa kita buat...
Bila anak2 bising... Kita marah...
Bila anak2 main... Kita herdik...
Dia nangis, kita jerit "DIAM!!!!"
Dia suruh ajar... Kita jawab "AYAH NAK TGK TV, FAHAM!!!!"
Dia tumpahkan makanan/air kita tengking seolah2 dia sudah cukup matang...
Sedih hati seorg anak yg rindu mama... Yg rindu abah... Yg rindu pelukan ibu... Rindu dukungan abi...
Apakah duit boleh ganti kasih sayang?
Apakah jus tok guru boleh ganti suapan kasih sayang?
Apakah mainan berlambak2 boleh ganti saat bergurau senda sesama keluarga?
Apakah masing2 makan kat luar boleh ganti nilai makan bersama...
Fikir sahabat...
Fikir teman2...
Fikir ayah ibu yg mulia..
Ingatan bersama..."


Zharif baru 3 bulan.
Tapi setiap petang lepas ambil dia dari pengasuh mesti taknak duk bawah.
Macam tak boleh nak berenggang. Padahal kita nak basuh baju la, simpan susu, sterilize botol- botol susu, mandi solat lagi.
Setiap kali dia merengek minta pegang dia, ingatkan diri balik dia rindu ibu dia.

Sama juga bila masa ayah dia call or ayah dia balik weekend ceria sangat-sangat.

Baby pun tahu rasa kasih- sayang tu. Belum lagi bila dah makin besar nanti. 

#Tetiba rindu amat pulak kat si nonet tu.

Baby Stuff : Review SCR 6 & SCR 7

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Entry atas permintaan Diyana.

Ingat lagi masa awal pregnant, kitorang laki bini asyik usha stroller je.
Tapi lama- lama kitorang fikir better cari baby carrier dulu.
Boleh pakai dari kecil lagi.
Certain stroller bila besar sikit baru boleh guna.

Then, bila tahu kena posting kat Penang Sarah minta husband prepare kan car seat dulu.
Before start keje balik.
Macam mana nak drive kalau takde car seat.
Kita da la drive sendiri je.

Bila Zharif lahir, makteh (husband) tanya apa lagi barang baby yang takde.
Husband cepat- cepat cakap stroller!
Makteh mulanya offer MacLaren.
Tapi kitorang minta yang lain.

Masa Zharif dalam sebulan (raya puasa), husband ajak balik Ipoh.
Sebab kan masa balik dari Ipoh ke KL then ke Bera, Sarah sakit pinggang sangat pegang Zharif, husband belikan car seat awal- awal.

Act, bab car seat & stroller husband yang fully buat review.
So, pilihan both ni based taste husband la.
Sebab Sarah minat stroller halford.
Nampak best je.hehe

Husband Sarah belikan carseat SCR 7. RM250 tapi masa tu promo dekat Jusco tinggal RM200 ja.

Sebab apa beli yang ni.
SCR 7 boleh attach dengan stroller SCR 6 & 9.
Jadi buat masa ni tak perlu la prepare car seat lain.
Senang, kalau nak g mana- mana bawak body stoller je.
Angkat carseat pastu attach kat stoller.
Jimat ruang boot kereta.

Yang best lagi SCR 7 ni, boleh ganti rocker.
Kitorang takde beli kan Zharif rocker --plak takde yang nak hadiahkan rocker.hikhik
Jadi, guna la carseat ni letak dalam rumah.
Senang sangat dia tidur. Lena lama pulak tu compare tidur baring bawah.

video



Handle boleh adjust. Senang nak angkat & letak.
Kalau letak dalam kereta pulak, boleh jadikan handle as stopper.
Jadi takde dia berubah tempat ke apa.

Muka sememeh baru bangun tidur.


Yang tak best nya, SCR 7 just fit sampai baby 13kg. Estimate sampai dia setahun.
Sebab tak sebesar car seat biasa.
Bila dia dah tak fit, kena cari car seat lain la jawabnya.

Jadi, bila dah katanya SCR 7 ni boleh fit dengan stroller SCR, kitorang pilih stroller SCR la.
Dapat offer Maclaren pun tolak.hehe
Kredit : Sweet Cherry

Selain halford, sarah suka quinny. husband pun suka.

Sebab tu agaknya dia pilih SCR 6.
Ada 3 roda macam quinny. kot laa.

Bagi Sarah SCR6 senang nak handle.
Mudah nak lipat, mudah nak buka balik.
Stoller ni pun ringan. Atleast bila seorang tak susah Sarah nak buka lipat.
Tapi tak mampu la nak buat sebelah tangan.
Interlock stroller ni perlukan dua belah tangan untuk lipat dan buka semula.

Backrest & footrest yang boleh dilaraskan.
Baby pun, samada boleh pandang arah kita atau pandang depan.
Warna merah pulak, sangat mengancam!!



Tempat baby duduk tu takde dalam pict sebab tinggalkan dulu kat kajang. Tak perlu lagi buat masa ni.

Pict Zharif dalam stroller boleh refer entry Zharif First Flight.

So far, bila jalan- jalan belum pernah lagi guna kan full stroller.
Just guna car seat attach pada body stoller ni.
Adapter ada disediakan untuk attach SCR7 pada SCR9.

Spec SCR 6 & SCR 7 (kredit: Sweet Cherry)

S301 SCR6 Stroller
Net Weight    :    8.4 kg
Features    :   
Suitable from birth to 3 years old (<17kg)
Innovative design and portable lifestyle stroller
Lightweight aluminium frame
Adjustable backrest and footrest
Can be in forward or rearward facing
Travelling system: Compatible with C100 with additional adapter


C100 SCR7 Infant carrier carseat
Net Weight    :    3.4 kg
Features    :   
Group 0+ (<13kg) rear facing infant car seats
Light weight portable carrier and rocker
Adjustable handle with smooth grip
Comfy head support, chest and buckle pads
Traveling System: Can be attached on S300A and S301 SCR Strollers by using adapter.


Saturday, 19 October 2013

Jual Anak untuk IPhone?

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Petikan kosmo online 19 oktober 13

" SHANGHAI - Satu pasangan muda di China berdepan hukuman jenayah kerana menjual seorang bayi perempuan mereka dan menggunakan wang tersebut untuk membeli sebuah telefon pintar iPhone, lapor media tempatan semalam."

Alahai macam- macam dunia.
Ada yang bertahun menunggu nak anak.
Berlabur beribu ikhtiar nak dapatkan anak.

Ada pulak dah ada anak tapi sanggup jual.
Untuk sebijik IPhone je tu.
Cuba ko bela anak tu elok-elok.
Nanti dah besar bukan sebijik, puluh-puluh bijik boleh dapat.

Semoga kita diberi kesabaran dalam menjaga anak.insya Allah amin.

Friday, 18 October 2013

Bayi Meninggal Ketika Tidur

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Last few weeks, masa kat office tiba kawan Sarah datang bilik ramai-ramai.
Ajak pergi hospital.
Katanya, anak kawan lemas dekat taska.
Taska dah bawak pergi hospital & pihak hospital sahkan baby tersebut dah meninggal.
Meninggal masa baby tengah tidur.
Sampai je kat bahagian jenazah, Sarah mampu tengok dalam 5minit.

Sangat pilu.
Umur baby tu just few days beza dengan Zharif.
Rupa baby kan hampir sama.
Masa Sarah tengok jenazah, mata dalam keadaan terbuka sedikit. Sama macam baby tengah tidur.
Cuma bibir & muka dah biru sikit.

Hasil post mortem, doc sahkan baby meninggal disebabkan paru-paru berair.
Sarah tanya orang, paru- paru berair mungkin boleh disebabkan jangkitan kuman.
contohnya, kalau kita bawa anak kat tempat terbuka macam pasar ke, baby sangat mudah berjangkit. Wallahu'alam.

Sarah pernah tanya kan pada Dr Zubaidi.

"assalamualaikum doc.
saya ada pertanyaan. baru- baru ni ada kawan satu office saya dapat panggilan dari taska tempat dia letakkan anak dia. pihak taska beritahu anaknya lemas & terus bawa ke hospital. doc sahkan bayi tersebut meninggal semasa dalam tidur. hasil post mortem, bayi tersebut menghidap paru- paru berair. bayi tersebut berumur dalam 3 bulan & baru 2 hari hantar ke taska. persoalan saya, apa sebab bayi boleh menghidap paru- paru berair?harap perkongsian doc dapat membantu saya dalam menjaga bayi saya yang berumur juga 3 bulan.
lagi satu, keadaan selsema & batuk yang macam mana yang bahaya bagi bayi?anak saya hari ni hari ketiga selsema tapi batuknya dah kurang.saya ada baca dalam blog doc lebih baik biarkn selsema & batuk cure sendiri untuk sistem pertahanan badan dia.
terima kasih atas perkongsian doc."

Jawapan Dr. Zubaidi.

" Wa alaikum mus salam.
Saya tidak dapat memberikan komen dalam peristiwa ini kerana saya tidak memeriksaan keadaan beliau, lebih-lebih lagi dalam kes medicolegal dan melibat polis dan mahkamah.
Secara umumnya, ada kes kematian bayi secara tiba-tiba tanpa diketahui puncanya, dan dikenali sebagai Sudden Infant Death yang berlaku ketika tidur.
Namun ada juga disebabkan oleh faktor susah berbafas sama ada sedakan susu, selsema yang kuat, pneumonia dan banyak sebab lain.
Oleh itu KKM sangat tidak menggalakkan dan hampir melarang bayi berumur satu tahun ke bawah diberikan ubat selsema dan batuk, kecuali atas nasihat dan pemantauan doktor.
Ini kerana ubat selsema dan batuk biasanya menyebabkan bayi tertidur lama dan ada kalanya boleh menyebabkan kematian.
Wallahu a'lam."

Teringat kata Dr. Muhaya, lebih kurang macam ni
"Kalau ada anak kecil yang meninggal dunia, ibu bapa lebih harus rasa gembira sebab salah seorang anak dah tentu ke syurga & dia sedang menunggu kita"

Walau macam mana pun, berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.
Al-Fatihah.

#p/s soalan & jawapan antara sarah & dr. zubaidi bukan copy paste dari fb dr zubaidi, tapi dari inbox sarah. jadi rasanya tak salah untuk share semula dekat sini.

Nougat Candy yang Best

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Baru- baru ni officemate Sarah bagi rasa satu candy nougat ni.
Sedap sesangat rasanya.
Pastu ada macam-macam perasa.
Kawan bagi yang rasa cranberries.

Dapat satu ja, pastu lepas habis makan rasa tak puas.
Terus esoknya Sabtu Sarah ajak husband pergi Queensbay Mall semata-mata nak cari candy nougat tu.
Beli 2 perasa yang yakin sedap.

cranberries and macadamia& rose.


ada 10 perasa semuanya


yang ni yang sedap sangat. macadamia& rose.

Thursday, 17 October 2013

Zharif First Flight

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Masa mula-mula plan nak balik KL agak pening gak kitorang fikir macam mana nak balik.
Kalau drive tak mungkin la Sarah drive sorang. 4 jam perjalanan dengan Zharif sangat la mustahil.
Then, kalau naik bas or train pun lebih kurang sama.
Buatnya dia cranky macam mana la nak pujuk.

Check tiket flight & buat comparison, decide balik naik flight aje la.
Atleast kalau cranky dalam 1 jam ja.
Beli one way ticket- malindo air (penang- subang)
Rm 129.

Petang Jumaat gerak dari rumah pukul 5.30 sampai airport 6.30.
Zharif elok ja tidur dalam stoller.
Tunggu kejap, 6.50ptg baru check in. Tiket flight pukul 8.50mlm.

Awalnya taknak bawak stoller. Just sangkut carrier ja.
Tapi sebab fikir balik bawak stoller lagi mudah nanti.
Bagpack Zharif sangkut kat stroller, sebelah tangan tarik luggage.

Travel dengan baby mula ingat akan susah.
Tapi Alhamdulillah, semua dapat control.
Sarah prepare kan susu untuk dia dari rumah lagi.
Pukul 5 prepare, before 9pm dah kena habiskan. Jadi nya Sarah just bagi susu botol kat airport.
Susu yang ais lagi tak boleh bawak pula hand carry.

Sampai airport Zharif dah tido. Senang ibu ke hulu hilir nak cari kaunter check in & etc.

Tak peduli orang keliling. yang penting gambar dengan Zharif mesti diabadikan.

Tq abang crew cabin tolong lipatkan stroller Zharif then simpankan.
Risau juga kalau dapat seat sebelah lelaki.
tapi mujur dapat sebelah sorang auntie.
Duduk je terus dia tegur 'kids sekarang so lucky. Can travel by plane'
'kita dulu...hmm, mak pun banyak anak'
Rasa kelakar bila teringat auntie tu buat action 'banyak anak'.

Sambil tu Sarah terus susukan Zharif. Nak bagi dia tenang waktu plane baru nak naik.
Before masuk dia pun dah ngantuk tapi Sarah main-main lagi dengan dia. Bagi betul- betul penat.
Dalam flight senang je dia lelap. Time bising tu dia pun dah lena.

Tapi jap ja. Bila lampu dah on semula, Zharif dah bangun.
Pastu dia boleh borak -borak dengan auntie sebelah.
Bila dah nak mendarat baru dia cranky.
Wahh.dah macam gaya nak pujuk. Tak diam gak anak tu.
Bagi susu pun dia tolak. Tapi mana tak nya, tak sampai satu jam dah nak kena minum semula.
'Zharif kenyang lagi la bu' - agaknye macam tu la kalau dia boleh cakap.
Bila Sarah cakap 'ayah tunggu kat bawah tu'
'ayah rindu zharif'
Macam-macam lagi, semua kait dengan ayah dia, baru senyap sikit.
Mihmih..baru dia tahu kot ni balik nak jumpa ayah.

Dah sampai! Excited nak jumpa ayah.

Travel dengan malindo air, kira okay la servis nya.
Apa yang Sarah tahu kalau turun dekat subang akan naik etr.
Macam Sarah hari tu r. So feeling macam naik bas aje. Kiri 2 seat kanan 2 seat.
Yang turun kat klia baru boeing.
Bak kata husband, ni testing dulu.
Tapi sebab tengok Zharif pun okay, servis malindo air pun okay, maybe next time boleh la naik lagi.

Before travel Sarah banyak refer blog- blog lain yang pernah bawa baby naik flight.
Bila travel berdua kena betul- betul prepare. Takde la nanti problem lain yang datang.

Few tips travel dengan flight & bawa baby.

1) Tiket
Tiket untuk baby pun kena beli even dia duduk atas riba kita aje.

2) Sampai awal.
Seeloknya plan untuk sampai awal esp first time travel dengan anak. yela, kalau dah lambat bukan boleh berlari kejar kaunter check in tu.

3) Boarding pass.
Baby pun ada boarding pass sendiri. Jadi, mykid dia perlu jugak bawak.
Betapa senang sekarang ada mykid, tak perlu dah bawak surat beranak yang besar punya tu.

4) Bawa seminimal mungkin barang.
Sarah bawa cuma satu bag luggage & bag pack Zharif.
Dalam bagpack Sarah prepare few keping pampers, wet tissue, baju 2 helai, buku baby dia (pergi mana sentiasa bawak), diaper clutch, bantal kecil, lampin, botol susu, hp & purse Sarah.
Nampak macam banyak tapi muat semua dalam beg tu.

5) Stroller
Ikut first experience ni, Sarah rasa stroller sangat membantu.
Mudah untuk Sarah buat macam- macam since baby carrier yang kitorang beli macam agak susah sikit nak pakai kan.
Sarah pun travel berdua dengan baby, jadi cabin crew yang tolong lipatkan stroller & diorang simpankan.
Yang penting kena tahu macam mana nak lipat & bukak balik stroller tu la.
Sebab Sarah pun baru belajar pagi Jumaat tu macam mana nak bukak stoller, attachkan dengan car seat dia. Sebelum ni husband yang uruskan semuanya.

6) Bawa botol susu @ pacifier yang boleh tenangkan baby.
Mula target nak bagi susu botol dalam flight tapi sebab dah nak cukup 4 jam taknak la Zharif minum susu expire pulak. Jadi Sarah bagi masa kat airport. Okay jugak, sebab tak perlu nak cari-cari bilik penyusuan.
Kalau menyusu dalam flight better bawa nursing cover. Mana tahu dapat seat sebelah lelaki segan pulak. Tapi Sarah tak pandai guna cover. Rasa leceh. Cover sikit dengan lampin dia je.
Zharif pun tak dibiasakan guna pacifier. sumbat dengan original je senang.

7) Sumbat telinga anak.
Ada yang suggest kat Sarah bawak kapas tutup telinga anak. Tapi Sarah tak bawak pun.
Zharif pun leka menyusu masa nak naik tu. Jadi Sarah just tutup guna tangan aje. Hehe, senang.
Masa nak turun, takde la berdesing sangat compare masa naik.

8) Bagi susu kerap.
Dengan susu aje baby senang nak tenang kan. Lagi pun, masa turun & naik ada perubahan tekanan udara, jadi bagi susu boleh selesa kan baby. Macam Zharif, dia lagi mudah nak tidur bila dapat susu.

9) Duduk dengan selesa.
Awal- awal duduk Sarah terus pakai seat belt. Make sure kita selesa. Nak riba anak lagi kan. Boleh minta tolong FA kalau rasa sukar nak pakai belt. FA pun diorang tahu kita bawa baby, dia pesan awal- awal pegang baby baik- baik esp masa flight naik & turun.

10) Tenteram kan anak
Ni awal-awal kawan Sarah dah bagitahu nanti baby tak selesa bila dalam flight.
Zharif pun sama. Merengek puas gaya nak pujuk. Bukan boleh jalan- jalan dalam flight tu since 1 jam je terbang. Baru je naik, dah turun semula. Jadi, kat seat tu je la gunakan kepakaran ibu tu pujuk anak.

11) Permainan & Makanan.
Kalau anak dah besar sikit, bawak lah toys & makanan anak. Jadi takde la anak boring & lapar dalam flight tu esp untuk long distance travel.

Husband selalu pesan, everything is your first experience. Bila dah ada experience ni, then next time tahu dah nak buat macam mana bila apa- apa yang jadi.

#p/s bukan Zharif je first time ibu dia pun kali pertama jejak kaki atas plane tu.







Wednesday, 16 October 2013

Si jantung pisang ulam raja

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Si jantung pisang ulam raja.
Makin hari makin macam- macam.
Secara basic nya budak especially baby memang sangat banyak belajar.
Masa ni IQ developmentnya sangat tinggi.
Sebab tu la baby sangat bijak.
Sebab tu la as a parents masa ni la kena bantu merangsang anak masing-masing.

Dari segi physical dev setakat ni Zharif mengikut natural kanak-kanak lelaki.
3 bulan berat 5.8kg - bagi sarah sangat baik sebab Zharif pun lahir 2.49kg.
Panjang 57cm - 1 cm lebih dr bulan lepas.
Ukur lilit kepala 39.5cm.

Badan dah makin mengeras.kalau dukung boleh dah tak pegang belakang.tapi still kena berhati-hati.
Kepala/ tengkuk dah lama keras. Bila terlangkup tinggi ja angkat.
Kaki kuat mensepak. Kecik-kecik dibenarkan ya sayang buat macam tu.hehe
Kaki tangan aktif mengepak. Lagi-lagi bila nampak ayah dia yang jumpa seminggu sekali tu.
Ada bulu mata yang sangat panjang tapi rebonding.muahaha.
Yang panjang ikut ayah. Lurus ikut ibu. Kata husband- hybrid!!

Banyak dah aaahh uhhh dia.
Letak je depan tv. Nanti tak berhenti bercakap.
kita pun cakap dengan dia walau kadang rasa macam cakap sorang.haha.
ayam itik punya bahasa.
Malam-malam dah makin lama tidur.
Cuma still bangun atleast 2x.haus kot.
Tidur pukul 9.nanti bangun dalam pukul 1 @ 2. Then pukul 4@5 lebih kurang.
Nanti pukul 6@6.30 dah bangun terus.

3bulan dah bukak sepenuhnya sarung tangan. Ada yang buat 2 bulan kan tapi tak sanggup tengok dia cakar muka. Kulit dah la lembut lagi.
Sekarang pun calar-calar gak sikit kena kuku.
Cuma barut still pakai.emm, sebab masih kembung lagi.
Kalau kata doc, tak digalakkan pakai.
Yeke, barut membantutkan perkembangan kat perut dia?

Sarah still kena berjaga makan. Silap sikit kembung.
Kulit dia pun sensitif. Mudah naik ruam.

Sekarang biasa la baby, saham tengah naik kan.
Nak pulak cucu/anak sedara pertama both side.
Pantang letak confirm jap g dah kena angkat.

Hmm,tiap bulan sarah update perkembangan Zharif.
Takde niat nak show off anak.
Suka dengar/ baca perkembangan baby.
Bukan untuk compare pun jugak.

Monday, 14 October 2013

Salam Aidil Adha

Assalamualaikum
Salam sejahtera..


kredit :FB farina Asiah

Hehe,lembu-lembu dah mula kecut perut dah ni.
Ada yang bakal terkorban.

Pape pun, kita yang nak balik kampung ni hati-hati ya.
Sarah balik Ipoh kali ni.
Macam seminggu kat sana tapi husband balik KL rabu.
Sobsss, ambik cuti seminggu sebab nak duk dengan dia tapi kerja pulak.

Tengah malam ni adik Sarah yang keempat dalam family sambut birthday.
Kalau ikut tahun Islam. Sebab tu nama dia paling panjang antara adik- beradik perempuan.
Nur Amirah Adhha. Abah saje tambah double 'h' baru macam komersial sikit kot.

Salam AidilAdha semua :)

Monday, 7 October 2013

1...1...dan 1 lagi

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Teringat hari tu Imah buat entry unique number.
Tak sedar pulak, hari ni Sarah pun dapat unique number tu.


Sudah 1 tahun, 1 bulan, 1 minggu rupanya.
Alhamdulillah :)
InsyaAllah berkekalan hingga ke syurga.amin

Kisah Aku & Kereta

Assalamulaikum
Salam sejahtera..


Tajuk dah macam karangan la pulak kan.
Entry ni kira rentetan dari peristiwa pagi tadi- peristiwa TEReksiden tu..

Sarah kira dalam golongan lambat ambil lesen.
Kalau tak silap ambil lesen May 2008.
Ambil lesen kereta + plus motor. Taktau la apa motif ambil lesen motor.
Padahal tak pandai bawak motor pun. Belajar bawak sebab nak ambil lesen ja.
Masa tu dah 21tahun kottt.

Setahun lepas tu, baru cuba-cuba drive.
Sebabnya, kena buat internship dekat TNB Jerantut.
Habis internship, bukak sem dah bawak g Shah Alam.
Sebab jadi NR- Non Resident UiTM so boleh la bawak kereta.

Firssstt day bawak ke Shah Alam, baru bukak sem kan, banyak r barang angkut + nak kena kemas.
Ntah macam mana, dalam sibuk-sibuk tu misplace kunci kereta!
Puas cari---sampai la abis sem tak jumpa-jumpa kunci tu.
Sadis betul.

Bila start keje still drive kereta tu.
Tapi bila further study kat UTM dah konon taknak drive dah.
Ala, UTM kan semua duk kolej. Jalan kaki dah boleh sampai kelas.
Masa tu adik yang pakai kereta.

Bila dah kahwin, husband bagi pakai kereta dia bawak g UTM.
Senang, kalau dia datang boleh r jenjalan kat sana.
Senang jugak, kalau bosan bila-bila boleh cabut lari balik KL.
Rasanya tiap minggu kot balik.
Cuma bila dah pregnant, husband plak tiap minggu datang.
Stay kat hotel murahan ja.RM68 satu malam.

Sekarang dah kerja, bawak g Penang pulak.
Errr, baru bawak sini, case untuk alarm tu ntah macam mana pecah.
So, ikat r dengan getah gelang tu.
Tapi tak tahan lama. Asyik nak tercabut ja getah tu.
Last-last biarkan je.

Tu yang tak pasal ari tu, 2 minggu lepas g cuci kereta, alarm TERhilang tu.
Dah sekarang pakai kunci biasa ja.

Last week, ada la satu mangkuk ni boleh dia ambik port parking depan parking lot rumah kitorang.
--parking haram tu.
--tau r kete ko kete baru!
Tempat parking kitorang ni sebelah tiang. Sebab nak ambik lajak tak langgar kereta tu, dah salah ambil lajak terus.
Grrrrrr, tak memasal bergarik pintu belakang ngan tiang tu.

Dan, hari ni berlaku plak kejadian pagi tadi.
French kiss dengan saga BLM.

Tiap minggu kot ada hal nya.
Tolong la minggu depan jangan ada pape.
Tapi semua silap-silap tu, yang highlight tu macam salah sendiri kan.

Err, terjelir pulak si zharif ni. em, ni kereta Zharif. Makin lama dia dah makin boleh duduk dalam ni.
SCR7 attach to SCR6.


TEReksiden Pagi Ni

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Rutin pagi ni macam biasa.
Tangan kiri dukung Zharif, tangan kanan pegang beg diapers Zharif + beg pump susu.
Belakang plak bag laptop.
Pastu terkedek-kedek dua beranak ni jalan g kereta.

Letakkan Zharif dalam car seat, start enjin kereta & jalan...
Sampai satu simpang- nak keluar ke main road, kawasan tu memang sesak sikit.
Dengan motor yang non-stop, tapi takat ni Alhamdulillah ada je yang bagi laluan.
Pagi tadi dengan mudah dapat keluar ke main road.
Dah keluar, still tak boleh laju lagi.
Zharif plak rancak bebel-bebel.
Pastu layan Zharif sambil concentrate drive.

Sekali....'aaaaa, kete depan stop. tak sempat brek! Dang!'
ayoyo...dah buat french kiss la plak pagi ni.
double signal, ke tepi..
Keluar uncle chinese..
'sori-sori a, i tak sempat brek. u pun stop tiba-tiba'
dia telek kereta dia, dia telek kereta sarah.
'aiya, macam mana mau kira ni?'
'u cakap la berapa. i bayar ja'
'tapi i takda cash ni. 40ringgit ja dalam purse'
'ala, sikit ja ni.taktau r nak kira macam mana'

tak lama tu ada satu brader bawak van kilang lalu kat sebelah
'jaga-jaga handbag, wallet semua dalam kereta tu!'

terus cakap kat uncle & gerak g kereta
'i ada baby kat dalam kereta ni'
'ni berapa u mau charge i'

'aiyaa,tak pa la tak pa la'
'okay-okay ja.sikit ja ni'

'ya, betul ke ni?'
'sori a, tq a'

Alhamdulillah, uncle tu tak ambik kesempatan nak charge mahal-mahal.
Plus, dia tak kira pun kereta dia dah calar sikit.
Alhamdulillah, kalau dia bukan muslim sama-sama doakan Allah bagi hidayah pada dia. Amin.

Pengajaran: Tumpuan masa memandu lagi penting dari layan Zhari!
errrr, sori anak ibu, kamu plak yang dipersalahkan. padahal sendiri cuai.


Saturday, 5 October 2013

Muhammad Zharif is 3 Months Old.

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Yeay, 5 oct 2013 Muhammad Zharif dah masuk 3 bulan.
Alhamdulillah, Zharif membesar setakat ni dengan sihat.
Ibu doakan Zharif sentiasa sihat sempurna.

Perkembangan Zharif sebulan sebelum ni,
hari ke 66 dia dah start banyak cakap.
Kalau orang tak layan, mula la ek ek. Pastu orang layan, gembira je.
Sampai macam nak menjerit pun ada bila berborak tu.
Paling ceria waktu bangun pagi.
Selalunya 6.30 pagi dia dah bangun & Sarah selalu greet 'Assalamualaikum anak ibuuuu'
Nanti dia balas la dengan nada ceria dia tu.

Kadang kita tak perasan perkembangan yang secara sikit-sikit tu.
Dah hari-hari pegang dia.
Tapi bila atuk nenek dia baru 2 minggu tak jumpa kata,
' badan zharif dah makin keras. kalau dukung tu dah straight dah badan dia'
'zharif dah makin putih la' --yang ni memang ibu dia tak perasan.

Ada satu pagi tu, zharif asyik bunyi-bunyi. tapi tak nangis so sarah biarkan aje.
tup-tup tengok dah telangkup.
aisyyhh, bila masa anak ibu ni berpusing.
tapi still tak puas hati sebab tak nampak bila dia pusing?
siang-siang takde la pulak. takat angkat bontot tinggi ja.
tapi tak lepas lagi.

Kalau tengok tv no 1. Dah pandai bagi tumpuan dah.
Kalau kat rumah kak ita, dia letakkan Zharif depan tv, pastu dia borak-borakla dengan tv tu.
Aduhh, rasa macam kelakar je membayangkan.

Pagi waktu nak hantar, borak-borak pastu tidur. senang nak drive.
Tapi balik, separuh jalan dah lalak.
Kocoh-kocoh drive nak sampai rumah.
Kadang tak sempat terus singgah masuk uitm dulu. dah tenang baru gerak.

Hari ni, zharif mula menyembur.
Ada la few times dah menyembur ni.
Orang kata, bila anak start menyembur nanti rambut ibu mula gugur banyak.

Rabu ni check up 3 bulan. cucuk sekali.
Paling risau dia demam.
Harap sihat-sihat aje la.

fresh bangun tidur

hye, saya dah 3 bulan!

jaga-jaga dengan abang long kawasan nih!


Friday, 4 October 2013

Kajian Penyelarasan Gaji Kakitangan Awam- Berita Harian 2 Oktober

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Semoga ada rezeki. InsyaAllah, amin.


" JPA sedang mengkaji lebih 86 skim perkhidmatan bagi memastikan kadar gaji minimum dan elaun penjawat awam sentiasa selaras dengan kenaikan kos sara hidup semasa"

" hasil kajian semula terhadap semua skim perkhidmatan awam itu hanya akan diumumkan pada Disember ini"

" kajian merangkumi pelbagai aspek termasuk tepoh perkhidmatan, kenaikan pangkat, kadar imbuhan tetap perumahan dan elaun bantuan sara hidup (COLA)"





Pregnancy Experience:Perjalanan Ibu GDM (Gestasi Diabetes Mellitus)

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Rata-rata bagi ibu yang pregnant rasa paling nightmare masa nak buat test MGTT.
takut minum air gula la, takut ambik darah yang banyak tu la.
Lain orang lain perasaannya kan.
Sarah tak takut ambik darah tapi paling mencik minum air likat pekat tu.
Fening kepala I menahan.

Tunggu result pun satu hal. First time MGTT Sarah dah kantoi 10.4 mmol/l.
Tinggi tak tinggi. Berhari-hari regret sebab makan macam-macam.

Bila buat BSP yang 4x sehari tu, punya la tahan makan.
Sanggup pedih perut nak reading cantik. Kang pasal merah kena bebel-bebel.
Dalam macam tu kantoi jugak.
Bukan sekali, 3kali okay!

First time, g bantai nasik lemak dalam pukul 9 lebih lepas check darah pukul 8.
Masa check darah pukul 11, okay lagi reading.
Sebab dah macam okay, balik rumah g makan putu mayam + twiggies.
Putu mayam tu tak ambik pun part gula.
Check darah pukul 2, arrrr kantoi. merah sudah - 7.8mmol/l
Punya la menyesal.
Sarah plak kalau dalam keadaan serba salah semua jadi serba tak kena.
Ambik, time nak balik rumah, nak bayar tol g langgar kayu yang kat tepi pondok tol tu.
Bercalar side mirror.
Hai la kan.

Lepas tu punya jaga makan.
Tapi masa keluar lunch dengan ex-officemate, bebudak TAMCO tu, g ambik set ayam penyet.
Plus pulak air teh o ais limau.
Memang selera habis.
Makan pukul 2, next check darah pukul 6.
Sekali tup-tup merah lagiiiii - 6.4mmol/l
Patah hati sekali lagi.

Masa dah pindah Penang, last BSP pukul 10 malam.
So, dalam pukul 7 biasanya dah stop makan.
Tapi tak tau la hari tu. Tengok adik punya milo ais terliur betul.
Minum la seteguk. Belum lagi pukul 8 kot.
Sekali check merah jugak - 8 mmol/l
Ayat biasa keluar--argg, menyesalnya. napa la g minum milo tu...
Nasi dah jadi bubur.
Prosedur kat Penang, konon kantoi BSP yang malam punya, next week kena repeat lagi. Buat sekali ja part yang malam tu.
So, memang dah jaga makan hari repeat tu.
Bila check darah terlebih 0.1 la plak. Patutnya 6 tapi jadi 6.1mmol/l.
sikit lagi nurse tu nak guna pen merah. Sarah bisik-bisik pls la jangan tulis.
Mujur nurse baik hati. Kalau tak mau nya insulin kot la.

Act, along the way BSP ni, bukanlah simply senang nak bagi reading cantik kena tahan makan.
Then hari lain selamba melantak.
Sebab ada test lain yang kena buat--HBA1C.
Test untuk check kandungan gula dalam darah untuk setiap 3 bulan.
Alhamdulillah, HBA1C Sarah tak pernah kantoi.
Maksudnya, gula takde la tinggi mana kan. Hehe, cuma kena jaga makan sebab hormon dah naik.
Lagi-lagi masa dah dekat due. Tu yang jaga makan pun still nak tinggi.

Lepas bersalin, sekali lagi kena buat MGTT selepas 2 bulan bersalin.
untuk confirm ada diabetes ke tak. maybe ni prosedur kat pahang sebab kat penang just buat HBA1C ja. based apa yang nurse kat KK Seberang Jaya bagitau r.
Sekali lagi nightmare tu datang bila minum air gula.
Tapi kali ni pergi  dengan Zharif. tiba-tiba jadi gagah sebab layan sikecik tu borak-borak.

Dan, resultnya------3mmol/l..
Yeay, I bebas diabetes!!

Kesan dari GDM masa pregnat Sarah jadi tak suka makan yang terlalu manis.
Contohnya, kalau air tu manis (selalu kat kedai r suka buat pekat-pekat) mesti pastu tak ambik kuih yang manis.
Sebab dah lain sangat rasa lidah.
Ada baiknya jugakkan.
Sekarang feveret pun plain water je.

source: gdmcares

Thursday, 3 October 2013

Baby Stuff: Of his Diapers

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

Entry ni kire macam review diapers yang Zharif pakai since lahir lagi.
Before lahir, Sarah awal-
awal dah belikan untuk Zharif yang mamypoko newborn punya.
Masa beli tu pun sebab baby fair dekat midvalley.
Dapat r murah rm26 kalau tak silap untuk 48pcs.
Beli 2 pack je sebab tak cukup cash.hee

Bile dah pakai-pakai rasa selesa je dengan brand ni.
Cuma duit r macam tak selesa sikit.
Baby kan banyak kali ber'poo-poo'nya.

Mula macam tak tertahan sebab harga pasaran mamypoko newborn dalam rm33 macam tu.
1pack macam tu boleh guna seminggu je.
Pastu kitorang decide r nak tukar brand yang lagi murah.
Cuba petpet n drypers newborn.
Both dlm rm27 untuk 64pcs.
Beza sangat kan dengan mamypoko.

Cuma masalah nya---kecik.
Tarik depan belakang pendek.tarik belakang depan pendek plak.
Dah tu bile KFC Zharif (peha dia la tu) makin banyak isi mula la berkesan dengan getah diaper tu.
Mudah bocor jugak.

Last-last sekarang tukar balik pada mamypoko.

Tapi saiz dh tukar jugak.pakai saiz s plak dah sekarang.

Kenapa mamypoko ni best.
Sebab salah satu nya dia ada 'superior absorbency'. Kira sekali dua baby kencing lampin rasa kering lagi sebab basah tadi dah di 'absorb'.
Tapi kalau dah simpan sampai 6jam lencun gak r.
Pastu mula naik rashes.
So far alhamdilillah Zharif takde la kena nappy rash lagi.
Bak kata MIL, elok ja kulit dia.

Pernah kitorang keluar lupa sesangat nak bawak wet tissue + tak jumpa toilet.
konon plak tu nak pegi kejap tapi sekali jalan nak pegi ngan balik jammed
3 kali poo-poo sepanjang jalan. Abah dah bising-pheww,risau merah-merah naik ruam nanti kulit.
Balik terus ganti, alhamdulillah merah sikit kulit. Ruam tak naik.
--tapi takde la ni jd motivasi malas nak tukar lampin

Even mahal sikit (mm,yg saiz s tak compare lg price dgn brand lain) tapi elok untuk kulit baby,takpe la berbelanje sikit.
Maybe akan teruskan guna mamypoko aje lepas ni.
Lagipun bila dia makin besar makin kurang dia poo-poo, tak sekerap dulu.



syeksyi la anak ibu.

okay, ni opinion sarah sendiri based on experience. lain orang lain pendapat lain apa yang dibagi pakai anak.hehe


Wednesday, 2 October 2013

Punca Ayam Masak Merah Tercemar :Bakteria Salmonella

Assalamualaikum
Salam sejahtera..

source: wikipedia



"Hidangan ayam masak merah yang dihidangkan dalam kenduri kahwin di Kampung Huma, Tanjung Dawai, Sungai Petani, Kedah Sabtu lalu dicemari bakteria Salmonella, menyebabkan empat kematian dan ratusan lagi keracunan makanan setakat ini.

Pengarah Jabatan Kesihatan Kedah, Dr Ismail Abu Taat, berkata bakteria itu ditemui dalam spesimen hasil bedah siasat ke atas mangsa dan sampel yang diperoleh dari tempat kejadian.

Katanya, siasatan awal mendapati ayam yang digunakan untuk majlis perkahwinan itu tidak disimpan dengan baik dan dibiar pada suhu bilik selama semalaman, sebelum dimasak pada hari kenduri.

Beliau berkata, berdasarkan keterangan tuan rumah, kira-kira 130 ekor ayam dibeli pada Jumaat dan digoreng sebelum disimpan di dalam sebuah bilik pada suhu biasa.

"Ini menyebabkan ayam tersebut dicemari dan dijangkiti bakteria Salmonella. Ayam itu berbau bila hendak dimasak keesokan harinya, tetapi tuan rumah mahu memasaknya kerana bimbang makanan untuk tetamu tidak mencukupi," katanya pada sidang media di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), petang semalam.

Dr Ismail berkata, mangsa yang makan makanan tercemar itu tidak mengalami simptom keracunan pada kadar segera sebaliknya bakteria Salmonella hanya meragam selepas lebih 12 jam sebelum menjadi keracunan, menyebabkan mangsa mengalami cirit-birit, loya, muntah, perut memulas dan kehilangan air dalam badan secara teruk.

Setakat ini, katanya, 200 mangsa mendapatkan rawatan di hospital berdekatan sekitar daerah ini dan daripada jumlah itu 127 pesakit mendapatkan rawatan di HSAH dengan 38 dimasukkan ke wad untuk rawatan lanjut.

Beliau berkata, 127 lagi pesakit mendapatkan rawatan di Hospital Yan dengan 62 ditahan di wad untuk rawatan lanjut dan selebihnya dibenarkan pulang selepas mendapat rawatan.

Katanya, seorang pesakit lelaki berusia 58 tahun kini berada dalam keadaan kritikal dan dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) HSAH.

"Sebanyak 18 kes pesakit dirujuk ke Hospital Sik dan Baling ekoran keadaan Hospital Yan tidak mampu menampung jumlah pesakit yang ramai. Saya nasihatkan mangsa yang mempunyai simptom keracunan makanan selepas makan kenduri di rumah tersebut tampil mendapatkan rawatan segera.

"Saya berharap pengendali makanan untuk kenduri menyimpan makanan atau bahan mentah secara betul dan menitikberatkan aspek keselamatan makanan supaya perkara sama tidak berulang," katanya.

Kelmarin, tiga mangsa keracunan makanan meninggal dunia selepas menghadiri majlis kenduri kahwin itu manakala seorang lagi meninggal dunia semalam.

Mereka ialah pelajar Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Gombak, Nurshazana Mohd Rashid, 24, dari Kampung Tempoyak, Bedong, yang meninggal dunia kira-kira pukul 12.45 tengah hari kelmarin dan Mohammad Nor Rahmad Yusof, 11, dari Kampung Singkir Laut, Yan meninggal dunia kira-kira 1 petang.

Seorang lagi mangsa, Ibrahim Mohamad, 62, berasal dari Alor Jejawi, Kuala Besut, Terengganu, meninggal dunia di HSAH kira-kira jam 6.30 petang kelmarin.

Semalam, Wan Razali Yaakob, 56, dari Kampung Banggol Belau, Merbok disahkan meninggal dunia jam 7.15 malam selepas dimasukkan ke ICU HSAH pagi kelmarin." – Bernama, 2 Oktober, 2013.






Semoga yang masih dirawat pulih & sihat seperti biasa.
"Sesungguhnya sakit itu penghapus dosa"